Szijjártó: Június 15-e után dönt a kormány a mozdonyvezetők kérdéseiről

2011.06.09. 20:37

A szociális konzultáció eredményeinek ismeretében dönt majd a kormány a mozdonyvezetők által felvetett fontos kérdésekről - mondta Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője arra reagált, hogy Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó csütörtöki demonstráción bejelentette: sztrájkba kezdenek, ha a kormány nem tárgyal érdemben követeléseikről.

Mindaddig nem lesz döntés a mozdonyvezetők által felvetett rendkívül fontos kérdésekről, amíg a szociális konzultáció eredményei ismertté nem válnak - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A konzultáció keretében az emberek június 15-ig mondhatják el véleményüket, döntésük ismeretében pedig a kormány le fogja bonyolítani a szükséges egyeztetéseket és tárgyalásokat - fogalmazott.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete csütörtökön Budapesten tartott tüntetést a korengedményes nyugdíj eltörlése ellen. A tiltakozás sztrájkfelhívással ért véget, közölték, hogy ha a kormány nem tárgyal velük, akkor sztrájkolni fognak először június 29-én, illetve július 7-én. Kiss László szakszervezeti vezető a Kossuth téren bejelentette, hogy június 29-én reggel 9-től 11 óráig az összes mozdonyvezető sztrájkolni fog, ha nem teljesül a követelésük. Kiss szerint a sztrájkkal akarnak nyomatékot adni a követelésüknek. A csütörtöki tüntetésen részt vett a BKV-dolgozókat képviselő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetség is. Gulyás Attila elnök közölte, hogy a sztrájkhoz ők is csatlakozni fognak, de ők nem reggel 9-től, hanem üzemkezdettől két órán keresztül tartanak majd figyelmeztető sztrájkot.

A kormány arra hivatkozva akar változtatni a korengedményes nyugdíj szabályain, mert szerinte nem engedheti meg a gazdasági gondokkal küszködő ország, hogy életerős dolgozók korábban nyugdíjba vonuljanak. Az esetleges sztrájk eredményességét gyengítheti azonban az a törvénymódosítás, amely tavaly év végén lépett hatályba. Ennek értelmében csak akkor jogszerű egy sztrájk, ha a felek megállapodnak a még elégséges szolgáltatások mértékéről, vagy ha nem tudnak megállapodni, akkor a bíróság dönt erről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK