Pénzhiány miatt halasztják a műtéteket a Péterfy Sándor utcai kórházban

Vágólapra másolva!
Csak a sürgős, életmentő műtéteket végzik el szeptemberig a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban, mivel elfogyott az intézmény pénze - írja a Népszabadság. A kórház megbízott főigazgatója szerint a tavaly ősszel kapott pluszpénzzel csökkentették ugyan a várólistákat, de mára ez az összeg elfogyott, így ebben a hónapban hatvan helyett csak húsz protézisműtétet tudnak végezni.
Vágólapra másolva!

Leállították a tervezhető műtéteket a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban - írja szombati számában a Népszabadság. A lap szerint szeptemberig csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végezhetik el az orvosok a kórház traumatológiai tömbjében (az egykori Országos Baleseti Intézetben), ami miatt 150-160 beteg kezelése húzódik el több hónappal. A takarékosság nem vonatkozik a daganatos betegek ellátására.

Sásdi Antal, a kórház megbízott főigazgatója a Népszabadságnak megerősítette: a kórházhoz kinevezett önkormányzati biztossal egyetértésben szeptemberig leállították a tervezhető beavatkozásokat. Az intézmény adóssága ugyan némileg mérséklődött, de nem vállalhatnak további fedezetlen számlákat. Körülbelül annyi pénzük van, amiből a sürgősségi, illetve a daganatos betegek műtétjeire futja őszig.

A főigazgató azt mondta: tavaly ősszel a kórházi konszolidációra szánt kormányzati pénzből mintegy 54 millió forintot kaptak a nagy értékű protézisműtétek várólistájának 25-28 százalékos mérséklésére. Ezt a feladatot elvégezték, az évi szokásos 363 beavatkozás helyett mostanáig 468 operációt végeztek. A pénz azonban mára elfogyott.

A főigazgató szerint a hónap végéig körülbelül hatvan protézisműtétre kerülne sor, de mindössze húszra van még pénz. Tehát azok, akiknek a közeli napokra tervezték a beavatkozást, a keret erejéig még elvégzik. A sorra kerülőket szerdáig értesíti a kórház, hogy mikor jelentkezzenek az osztályon. A Péterfy adóssága most mintegy 1,7 milliárd forint, melyből a lejárt számla összege 1,1 milliárd. Az intézmény eladósodása akkor kezdődött, amikor összevonták a kórházat az Országos Baleseti Intézettel.