Nem tilthatják a házalást az önkormányzatok az ombudsman szerint

2011.06.13. 16:55

Nem tilthatják a házaló kereskedést a helyi önkormányzatok, és nem is írhatnak elő büntetést - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A kormányhivatalok az országban 36 önkormányzati rendeletet és három határozatot találtak törvénysértőnek.

Szabó Máté ombudsmant egy panaszos azzal kereste meg, hogy Gádoros határában egy táblát helyeztek el, amelyen a "házaló kereskedelem tilos" felirat szerepel. Az önkormányzat polgármestere arra hivatkozott, hogy az intézkedésre az időskorú helyi lakosok védelme, valamint az erőszakosan, megtévesztéssel kínált, silány minőségű áruk kereskedelmének visszaszorítása érdekében került sor.

Az ombudsman az ügyben megkereste a közigazgatási és igazságügyi minisztert is, aki válaszában arról értesítette, hogy a kormányhivatalok a házaló kereskedés önkormányzati korlátozásával kapcsolatos felmérésükben összesen 36 önkormányzati rendeletet és 3 határozatot találtak törvénysértőnek. Egyes önkormányzatok nem fogalmaztak meg külön szankciót, mások az engedély nélkül folytatott "házaló" kereskedést szabálysértésnek minősítették, és szankcióként pénzbírságot írtak elő.

Az ombudsman jelentésében - a miniszter álláspontjával egyetértve - rámutatott, hogy a kereskedelmi törvény alapján egyértelmű: az önkormányzatok 2009. október 1-jétől nem írhatnak elő korlátozásokat a házaló kereskedelmi tevékenységgel összefüggésben, valamennyi ilyen tartalmú előírás törvénysértő.