Vágólapra másolva!
Az értékbecsléssel nem lehetett megtéveszteni az erzsébetvárosi önkormányzatot, mert a vételárat nem az értékbecslés, hanem a kiköltöztetendő bérlőkkel, lakókkal való megállapodás határozta meg - állította többórás vallomásában a Hunvald-ügy negyedrendű vádlottja, akit azzal vádolnak, hogy az ingatlanpanama lakásainak értékbecslését végezte. K. Lajos azt mondta, hogy értékbecslései valósak voltak.
Vágólapra másolva!

Több órán át, részletes vallomásban tagadta bűnösségét a Hunvald-ügy több százmilliós önkormányzati ingatlanpanamákkal kapcsolatos részében megvádolt értékbecslő a Fővárosi Bíróságon kedden. K. Lajos ingatlan-értékbecslő, negyedrendű vádlott tagadta, hogy a vádbeli ingatlanokról egyeztetett volna vádlott-társaival, és valótlan tartalmú értékbecsléseket adott volna.

Egyrészt kitért a vádbeli időszak ingatlanáraira, másfelől hosszan foglalkozott azzal, hogy a vádbeli önkormányzati ingatlanokban bérlők laktak, akikkel eladás előtt meg kellett egyezni a kiköltözésről, ami döntő módon befolyásolta az ingatlanok valódi értékét egy új befektető számára.

A vételárat nem az értékbecslés, hanem a kiköltöztetendő bérlőkkel, lakókkal való megállapodás határozta meg, így az értékbecslésekkel nem is lehetett volna megtéveszteni az eladásról határozó képviselő-testületet - jegyezte meg K. Lajos, aki hangsúlyozta azt is, hogy a váddal ellentétben nem voltak hamisak az értékbecslései.

A megvádolt értékbecslő elmondta, hogy évtizedek óta ingatlanokkal foglalkozik, cége több ezer értékbecslést készített a fővárosban. Szerinte az ingatlanok értékét nem csak az befolyásolta, hogy lakottak voltak, hanem hogy többnyire rendkívül rossz állapotban akarták eladni azokat, valamint a vádbeli ingatlanok között volt műemléki jellegű is, amelynek a felújítása további többletköltségeket jelent egy új beruházónak, így az ügyészség álláspontjával szemben szerinte ez nem értéknövelő, hanem értékcsökkentő tényező volt.

Az ingatlan-értékbecslő a bírói kérdések egy részével kapcsolatban jelezte, hogy szeretne felkészülni a válaszra, így a büntetőper csütörtökön az ő meghallgatásával folytatódik.

Az ügyben az ingatlanszakértő több hónapot töltött előzetes letartóztatásban, az elsőrendű vádlott Gál György két és fél évet, Hunvald György pedig kettőt. Gál és Hunvald nemrég került házi őrizetbe, illetve lakhelyelhagyási tilalom alá, amit azonban az ügyészség megfellebbezett. Erről a Fővárosi Ítélőtábla dönt rövidesen. A Hunvald-ügyről itt olvashat részletesen.