"Kellő létszámmal" biztosítja a rendőrség a szombati melegfelvonulást

Vágólapra másolva!
Fokozott lesz a rendőri jelenlét a budapesti meleg méltóság menetén szombaton - közölte a BRFK szóvivője szerdán. A rendezvény délután három órakor indul a Hősök terén, a felvonulók egészen az Alkotmány utcáig sétálnak majd.
Vágólapra másolva!

A rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja szombaton Budapesten a meleg méltóság menetét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője szerdán. "A rendezvény létszámához mérten megfelelő rendőri jelenlétre lehet számítani" - mondta Horváth Katalin Fanni. A fokozott rendőri jelenlét során bárkit igazoltathatnak, azért, hogy bármiféle jogellenes cselekményt megelőzzenek, illetve megakadályozzanak - mondta. A felvonulás a Hősök terétől indul. A menet részvevői az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky úton, egészen az Alkotmány utca torkolatáig sétálnak.

Az Amnesty International keddi közleményében azt írta: fontos, hogy a rendőrség megfelelően garantálja a meleg méltóság menetén részt vevők biztonságát, és ne történhessen meg még egyszer az, ami a hétvégén Splitben; a horvátországi városban ellentüntetők támadása miatt le kellett állítani a Pride-felvonulást.

Az emberi jogi szervezet a budapesti meleg méltóság menetén 19 országból több mint ötven taggal vesz részt. A küldöttséget Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Intézetek Irodájának igazgatója vezeti, aki beszédet is mond a menet indulása előtt. A helyszínen tartózkodik majd Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója is.

Várható lezárások a meleg méltóság menetén

A rendőrség honlapján közöltek szerint szombaton 15 órától 18 óráig lezárják a VI. kerületben a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városligeti fasor között, az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között. Lezárják 16 órától 18 óráig a Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Kossuth tér útvonalat, a Nyugati téri felüljárót, a József Attila utcát a Széchenyi tér és a Bajcsy-Zsilinszky út között, a Károly körút - Bajcsy-Zsilinszky út Astoria és a Nyugati tér közötti szakaszát, valamint a Teréz körutat a Király utca és a Nyugati tér között - olvasható a police.hu oldalon. Az Alkotmány utcát és a Kossuth teret 16 órától 20 óráig zárják le. A lezárásokkal egy időben a keresztirányú forgalom is szünetel.