A kormány megakadályozná, hogy a bűnözők pénzért meséljenek történetükről

Vágólapra másolva!
A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehet kizárni, hogy bűnelkövetők jelentősebb összegekért nyilatkozzanak az általuk elkövetett bűncselekmények részleteiről - mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári szerint több jelzésből úgy tudják, hogy a gyakorlat létezik.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint az elmúlt időszakban több jelzés is érkezett az igazságügyi tárcához amiatt, hogy bűnelkövetők pénzért televíziókban vagy újságban nyilatkoztak az általuk elkövetett bűncselekmények részleteiről.

Az államtitkár szerint nem elfogadható, hogy valaki egy bűncselekményből "szedje meg magát", ezért a kormány vizsgálja, hogyan lehetne ezt a fellépni az állítólag pénzért adott interjúk ellen. Az államtitkár szerint olyan megoldást keres a kormány, amely nem korlátozná a vádlottak vagy elítéltek szólásszabadságát.

Rétvári Bence elmondása szerint külön szabályozás vonatkozna a büntetőeljárás alatt állókra, őket megilleti az ártatlanság vélelme. Esetükben a tervek szerint - ha pénzt kapnak nyilatkozatukért - az összeg letétbe kerülne. Ha bebizonyosodik ártatlanságuk, hozzájuthatnának a pénzhez. Ugyanakkor a jogerősen elítélteknél a díjelfogadás teljes tilalmának lehetőségét vizsgálják.

A parlamenti államtitkár a kérdésről a Facebookon szavazást is indított, amely arról szól, nézheti-e ölbe tett kézzel az állam, hogy bűnözők milliókat kapjanak médiumoktól, ha beszélnek az általuk elkövetett bűncselekményekről.

(Az államtitkár által említett állítólagos gyakorlat az [origo]-t nem érinti, az [origo] nem fizet az interjúkért és cikkekért azok alanyainak.)