A rendőrségről szóló törvényt is tárgyalnák a parlament nyári rendkívüli ülésén

Vágólapra másolva!
A parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a kormány. Huszonnégy olyan kormányzati előterjesztést tárgyalnának június 16-tól július 11-ig, melyet már az őszi ülésszak elején elfogadnának. Köztük vannak az egészségügyi törvények módosításáról, a sporthuliganizmusról, valamint a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló javaslatok is.
Vágólapra másolva!

Huszonnégy kormányzati előterjesztés mielőbbi elfogadásának szükségességével indokolta elsősorban a közigazgatási tárca az országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívására vonatkozó kezdeményezését. A kormány 2011. június 16-tól 2011. július 11-ig terjedő időszakra kérte a nyári rendkívüli ülésszak összehívását.

A parlament honlapján olvasható kezdeményezésben Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője azt írta, hogy az érintett javaslatok tárgyalásának szeptemberre való halasztása fontos kormányzati célkitűzések késedelmes megvalósítását is jelentené. "Emellett lehetőség nyílik olyan törvényjavaslatok tárgyalásának megkezdésére, vitájának lezárására is, amelyek elfogadása az őszi ülésszak első heteiben már indokolt" - tette hozzá.

A kormány el szeretné fogadtatni a sporthuliganizmus elleni fellépéssel összefüggő indítványt, emellett napirendre kerülne a rendőrségről szóló jogszabály, a szabálysértésekről és a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény, az idei évi költségvetés módosításáról, a Mol törzsrészvényeinek az állam javára történő megvásárlásának jóváhagyásról, a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról, a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről, a közfoglalkoztatásról, valamint a közbeszerzésekről szóló törvényjavaslat is.

A rendkívüli ülésszakon tárgyalnának a lakásszövetkezetekről szóló törvényről, a társasházakról, az atomenergiáról, a magyar nyelv napjáról szóló, valamint az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról rendelkező törvényjavaslatokról is.

A köztársasági elnök, a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére az országgyűlést rendkívüli ülésszakra vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni, a kérelemben az összehívás indokát, továbbá a javasolt időpontot és napirendet meg kell jelölni. A kormány később más előterjesztéseknek a rendkívüli ülésszakon történő megtárgyalását is kezdeményezheti, kiegészítve a most megjelölt napirendet.