Az alkotmányügyi bizottság és az emberi jogi bizottság részéről is felvetődött, hogy módosító javaslatot nyújtson be a kedden beadott büntetőeljárási törvényjavaslathoz. A javaslat szerint a kiemelt ügyekben a kihallgatáson az első 48 órában nem vehetne részt a gyanúsított védője, ami Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szerint aggályos.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szerint aggályos, hogy egy, az alkotmányügyi bizottság által benyújtott törvénytervezet szerint a gyanúsítottak egyes esetekben, az úgynevezett kiemelt ügyekben, az első 48 órában nem találkozhatnának ügyvédeikkel - írja az Inforadio.hu.

Péntek délig lehet módosító javaslatokat benyújtani a büntetőeljárási törvény módosításához, Répássy elmondta, az alkotmányügyi bizottsági mellett az emberi jogi bizottság részéről is felvetődött, hogy módosító javaslatot nyújtanak be.

Répássy Róbert szerint a kötelező védelem veszítené értelmét, ha nem találkozna a védőjével a gyanúsított, így büntetőeljárási szempontból is aggályos a tervezet. Emellett azt az általános alkotmányos alapelvet is kétségbe vonná, ami szerint a terheltnek az eljárás minden szakában joga van a védelemhez - tette hozzá.

Répássy emlékeztetett, hogy Franciaországban egy hasonló szabályt megsemmisítettek, mert ellentétesnek találták az európai joggal.

Kiemelt ügyek esetében élne a szabály

Az országgyűlés honlapján kedden megjelent, az alkotmányügyi bizottság által benyújtott törvényjavaslat létrehozta a kiemelt ügyek kategóriáját. A javaslat szerint a kiemelt ügyek gyanúsítottjait 72 órán belül ki kell hallgatni, és a kihallgatáson az első 48 órában nem vehet részt a gyanúsított védője.

Ezen ügyek közé tartozik majd az ötvenmillió forint feletti adócsalás, a 400 millió forintot meghaladó követelések érvényesítésére indított perek, a súlyos következményekkel járó csődbűncselekmények, a hivatali visszaélés és a korrupciós bűncselekmények is, ha gyanúsítottjuk önkormányzati képviselő, polgármester, országgyűlési képviselő vagy állami vezető.

Ilyen kiemelt ügy lenne a lezárt vagy most is zajló eljárások közül például a Zuschlag-ügy, a Hunvald-ügy vagy a Hagyó-ügy.

Cser-Palkovics András, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "a védelemhez való jog nem azonos a védővel való érintkezéssel". A fideszes bizottsági alelnök szerint arra hajlandók a kormánypártok, hogy az ügyvéd nélküli kihallgatásra előírt 48 órából engedjenek, a védőtől való elzárást azonban szükségesnek tartják, mivel "ha nincsenek ilyen korlátozó szabályok, az első pillanattól az eljárás lassítása lesz a cél".

Az [origo]-nak nyilatkozó egykori ügyészek és jogvédők szerint a javaslat szokatlanul nagy hatalmat ad az ügyészek kezébe, és gyengíti a gyanúsítottak védelmét.