Magyarországon nagy a természeti csapások kockázata egy kutatás szerint

Vágólapra másolva!
Több mint 170 országban mérték fel a természeti csapások valószínűségét, illetve a katasztrófavédelmet a bonni ENSZ Egyetem kutatói. Magyarország az utolsó harmadban végzett, mert nagy eséllyel következhetnek be ugyan természeti csapások, de az ország társadalmilag felkészült a károk megelőzésére és elhárítására.
Vágólapra másolva!

A bonni ENSZ Egyetem kutatóinak a természeti csapások kockázatát felmérő jelentése 170 vizsgált államból a 109. helyre rangsorolta Magyarországot. A kutatás szerint viszonylag nagy esély van arra, hogy természeti katasztrófa éri hazánkat, de a kármegelőzés és elhárítás társadalmi, gazdasági és ökológiai kellékei adottak. A felmérés Hollandiához és Görögországhoz hasonlította Magyarország helyzetét.

A kutatásból kiderült, az Ausztráliához közeli Vanuatui Köztársaságnak van a legnagyobb esélye arra, hogy természeti katasztrófák következnek be területén. Második helyen az elsőhöz közeli Tonga, harmadikon a Fülöp-szigetek, negyediken a Salamon-szigetek, ötödiken pedig a közép-amerikai Guatemala áll. A szerzők szerint a legkisebb rizikója Katarnak, Máltának, Szaúd-Arábiának, Izlandnak és Bahreinnek van.