Hitelesítette az LMP-s politikusokhoz köthető, az alapszabadság kiadásának szabályozását célzó népszavazási kérdést az Országos Választási Bizottság.

Az alapszabadság kiadásának szabályozását célzó népszavazási kérdést hitelesített pénteken az Országos Választási Bizottság (OVB). Az LMP-s politikusokhoz köthető - de formálisan magánszemély által beterjesztett - kezdeményezés arra irányul, hogy a munkavállalók a szabadságuk kétharmadát akkor vehessék ki, amikor akarják, ne pedig a munkaadó döntésének megfelelően.

A hitelesített kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni? A kérdéseket Schiffer András és Scheiring Gábor, az LMP országgyűlési képviselői, valamint Szél Bernadett, a párt szóvivője nyújtotta be magánszemélyként.

Az ügydöntő népszavazást akkor kell kiírni, ha a most hitelesített kérdést 200 ezer állampolgár támogatja az aláírásával. Ezeket négy hónapig lehet gyűjteni; ha ez sikerrel jár, akkor a köztársasági elnök kitűzi a népszavazás időpontját.

Az OVB pénteken elutasította további kilenc népszavazási kezdeményezés hitelesítését, amelyet ugyancsak a három LMP-s politikus nyújtott be a testülethez.

Több kérdés hitelesítése körül azért alakult ki vita, mert a kezdeményezés meglévő szabályozás fenntartására irányult, ám a kérdésben erre nem történt utalás. Ilyen - elutasított - kérdés volt a tankötelezettség 18 évig tartó ideje, valamint a munkaviszonyhoz köthető próbaidő időtartama.

Az OVB az LMP-s kérdéseken túl további öt, magánszemélyek által benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését is megtagadta.