Szili: Orbánhoz kellett volna fordulnia Gyurcsánynak az őszödi beszéd miatt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a parlament plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
Szili Katalin szerint Gyurcsány Ferenc akkor járt volna el korrekten, ha Orbán Viktorhoz fordul, és kéri, hozzák nyilvánosságra, mit tudtak meg a nemzetbiztonsági szolgálatok arról, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet. A volt házelnök az Echo Tv péntek esti műsorában "szánalmas politikai manipulációnak" nevezte, hogy korábban az ő neve is felmerült mint az esetleges kiszivárogtatóé.
Vágólapra másolva!

Szili Katalin független országgyűlési képviselő szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az őszödi beszéd kiszivárogtatása kapcsán akkor járt volna el korrekten, ha Orbán Viktor kormányfőhöz fordul, kérve, hozzák nyilvánosságra a nemzetbiztonsági szolgálatok vizsgálatának eredményét.
A Szociális Unió elnöke az Echo TV péntek esti műsorában utalt arra, hogy az elmúlt öt évben sokszor felvetődött, ki szivárogtathatta ki a beszédet.
Miután a műsorvezető megemlítette, hogy kiszivárogtatóként egy helyütt korábban az ő neve is felvetődött, a volt szocialista politikus azt mondta: "szánalmas politikai manipulációnak" tartja azt, ami az őszödi beszéd ügyében időről időre történik. A volt házelnök elmondta, hogy ő már 2009. december 28-án levélben indítványozta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok vizsgálatának eredményét hozzák nyilvánosságra.

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila pénteken arra szólította fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy hozza nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló információkat. A szocialista politikus ezt sajtótájékoztatóján jelentette be, majd olvasatlanul megsemmisítette azt a borítékot, amelyet Gyurcsány Ferenctől kapott és amelyben a volt kormányfő állítása szerint azoknak a neve szerepel, akik - feltételezése alapján - kiszivárogtatták az őszödi beszédet.

A vizsgálati anyagok nyilvánosságra hozásának igényét Mesterházy Attila azzal indokolta: szeretnék, ha mindenki világosan láthatná, hogy meddig jutottak a titkosszolgálatok, a nyomozást folytató szervek. A pártelnök hozzátette, talán még a Fidesznek is érdeke, hogy kiderüljön, "ki volt az a személy, amennyiben a jelentésekből ez kiolvasható, melyik szocialista politikus lehetett", aki kiszivárogtatta az őszödi beszédet.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra, amikor a Magyar Rádió részleteket közölt belőle. A beszéd a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-i balatonőszödi zárt ülésén hangzott el.

Gyurcsány azok után írt Mesterházynak, hogy Szanyi Tibor MSZP-s képviselő meggyanúsította, hogy ő maga szivárogtatta ki az őszödi beszédet. Szanyi szerint Gyurcsány és köre valószínűleg azért választotta a kiszivárogtatást, hogy felrázza a pártot, és ezzel hasson rájuk.