Saját erejét méregeti a pártjával hadakozó Gyurcsány

Egység Magyarországért MSZP kongresszus Budapesten, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Önmérsékletet várnak Gyurcsány Ferenctől a szombati MSZP-kongresszus után az [origo] által megkérdezett vidéki, megyei vezetők. Szerintük a párt világos üzenetet küldött a volt miniszterelnöknek azzal, hogy kétharmaduk a pártszavazás ellen voksolt. Gyurcsányék ennek ellenére megtartják a pártszavazást, ami jó lehet arra, hogy a volt miniszterelnök felmérje, mennyien támogatják a pártban.
Vágólapra másolva!

"Gyurcsány Ferenc egyértelmű vereséget szenvedett. Nem jót húzott ezzel a pártszavazással, most kutyaszorítóba került: ha visszavonja a kezdeményezést, öngólt rúg, de azt meg nem láthatta előre, hogy a kongresszuson ilyen nagy lesz az ellenállás. Ebből most sehogy sem fog jól kijönni" - mondta az MSZP szombati kongresszusán történteket értékelve a párt egyik megyei szervezetének névtelenséget kérő küldöttje az [origo]-nak. Szombaton az MSZP legnagyobb döntéshozó szerve, a kongresszus kétharmados többséggel fogadta el azt a határozati javaslatot, amely arra kéri Gyucsány Ferencet és az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platformot, hogy vonják vissza a pártszavazásra tett kezdeményezésüket.

Gyurcsány és platformja hat kérdésről szeretné megszavaztatni az MSZP tagságát. Eldöntetnék, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, és azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Véleményt kellene mondani arról, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb betekintést a gazdálkodásába. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

Vette az adást Gyurcsány

Gyurcsányék kérdéseit az országos elnökség is támogatta, cserébe Gyurcsányék felhagytak a pártban a szavazás kiírását célzó aláírásgyűjtéssel. A szombati kongresszus után Gyurcsány Ferenc úgy értékelte, hogy az elfogadott határozati javaslattal felrúgták ezt a korábbi megállapodást. A küldöttek, ha nagy többségük támogatásával is, de csak kérést fogalmaztak meg, így Gyurcsányék még mindig dönthetnek úgy, hogy szembemennek a többséggel, és megtartják a szavazást.

A volt miniszterelnök az ülés után azt mondta, hogy megfontolják a kérést, majd utána döntenek. A platform hétfő esti közleménye szerint a Demokratikus Koalíció kitart pártszavazási kezdeményezése mellett. A platform az MTI-vel közölte, hogy bár szerinte sérült a tisztességes pártszavazás lehetősége, mégis kitartanak kezdeményezésük mellett. Mint írták, azért indítványozták a voksolást, hogy átalakítsák a megmerevedett viszonyokat és erős, demokratikus, erkölcsös párttá formálják az MSZP-t. Azonban "a pártelit megriadt az aláírásgyűjtés erejétől", ezért inkább maga kezdeményezte a pártszavazást, cserébe a Demokratikus Koalíció lemondott az aláírásgyűjtésről - olvasható a közleményben.

A Demokratikus Koalíció szerint "a vezetés kezdettől kétértelmű magatartást tanúsított", a mai napig nem tudni hitelt érdemlően, hogy hány tagja van a szocialista pártnak, az elnökség több tagja pedig - annak ellenére, hogy igennel szavazott a pártszavazás elrendelésére - a nyilvánosság előtt távolmaradásra buzdította a párttagokat.

A megkérdezett megyei vezetők mindannyian azt mondták az [origo]-nak, szinte biztosak benne, hogy Gyurcsányék meg fogják tartani a pártszavazást. "Felkészültünk rá, kedden elhozzák Budapestről a szavazólapokat, meg tudjuk tartani a szavazást. A tagok már érdeklődtek, elvégre nem gyakran van ilyen, de szerintem alacsony lesz a részvétel, illetve sokan még nem döntötték el, szavazzanak-e" - mondta Major Gábor Zala megyei alelnök az [origo]-nak.

Major szerint a szombati kongresszus pont arról szólt, hogy a küldöttek szerint azokat a kérdéseket, amelyeket Gyurcsány szavazásra akar bocsátani, más módon, az alapszabály módosításával kellene eldönteni. "Intelligens ember, szerintem megértette, hogy ez az időszak nem tett jót senkinek" - mondta Major. "Nagyon világosan jelezte a kongresszus Gyurcsánynak, hogy máshogy képzelik el ezeknek a kérdéseknek a rendezését. A kongresszus utáni nyilatkozataiból azt szűrtem le, hogy ha nem is száz százalékosan vette az adást, azért valamit talán megértett belőle" - mondta egy másik megyei vezető is.

Nehéz felmérni, igaza van-e Gyurcsánynak

A vidéki küldöttek szerint a kongresszusi felszólalások arra is felszólították Gyurcsányt, hogy a közösséget tartsa szem előtt. "Senki nem vitatta el, hogy neki is lehetnek ötletei a párt megújítására, és senki, na jó, néhány emberen kívül senki nem gondolja, hogy neki a párton kívül van a helye. A pártnak szüksége van Gyurcsány Ferencre, de csak akkor, ha nem gondolja azt, hogy csak ő képes ezt a pártot megújítani" - mondta az egyik névtelenséget kérő megyei alelnök.

"Szerintem a párt elnökségében kettőnél több támogatónk nincs. A megyei elnökök között három-négy. A frakcióban, ha megfeszítjük magunkat, akkor azért tíz fölé kerülünk, de ahhoz már meg kell feszíteni magunkat. A kongresszuson egyharmad, a tagok között talán fele" - értékelte Gyurcsány a kongresszus után a döntést. "Megpróbálta a kongresszuson is szembeállítani a küldötteket a tagsággal, és azt hangoztatta, hogy a pártban nagyobb támogatottsága van. Ezt azonban nehéz felmérni" - mondta több más megyei vezetőhöz hasonlóan az egyik megyei szervezet alelnöke. Gyurcsány pont támogatottsága felmérése miatt ragaszkodhat a kongresszus döntése ellenére is a pártszavazáshoz - mondta több vidéki MSZP-s is az [origo]-nak.

Jövő évig minden marad

"Nagyon értékes embernek tartom, de rosszkor jött elő ezzel az üggyel, mással volt elfoglalva a párt tagsága. Ha a pártnak akar segíteni, azt ezer módon megteheti, már csak azért is, mert mindig érdekli a médiát, amit csinál" - mondta egy másik megye vezetője. A megkérdezettek azt mondták, szerintük nemcsak ők, Gyurcsány is az MSZP-ben képzeli el a jövőjét. "Kivonulni nem akar, mert nincs infrastruktúrája" - mondta egyikük.

"2012-ben lesz tisztújítás, ha Feri úgy gondolja, hogy támogatják a programját, és elindul, még bármi lehet belőle. Jelenleg azonban van egy elnökségünk és egy elfogadott, most már mindenkire kötelező programunk, 2012-ig most emögé kell beállni" - mondta Major. Több megkérdezett vidéki vezető is abban bízik, hogy Gyurcsány belátja ezt, és önmérsékletet gyakorol, de volt olyan alelnök is, aki azt mondta, a kongresszus után "van egy kis esély, hogy lenyugodnak a kedélyek, bár nem látom, hogy mitől".