Újabb szabadságolási népszavazási kérdést hitelesített az OVB

Vágólapra másolva!
Egyhangúlag támogatta az LMP-s politikusok újabb szabadságolási népszavazási kérdését az Országos Választási Bizottság. A testület a pénteki és hétfői ülésén 32 referendumkezdeményezést utasított el.
Vágólapra másolva!

Újabb szabadságolási népszavazási kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület múlt pénteken már hitelesített egy másik, ugyancsak a szabadság kiadásának szabályozását érintő kérdést. Mindkettőt LMP-s politikusok terjesztették be magánszemélyként.

A most egyhangúlag támogatott népszavazási kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaviszonyban járó szabadságot kettőnél több részletben változatlanul csak a munkavállaló kérésére lehessen kiadni?". A pénteken hitelesített kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni?"

Az OVB pénteken és hétfőn további 32 népszavazási kezdeményezést is megvizsgált, de ezeknek nem adott zöld utat - egyértelműségi problémák miatt, vagy azért, mert alkotmánymódosításra irányultak. Több kezdeményezés azért akadt fenn a rostán, mert meglévő szabályozás fenntartására irányult, ám erre nem utaltak a kérdésben.

Az OVB-nek a következő két-három hétben - a hétfői adatok szerint - további tizenegy népszavazási kérdést kell elbírálnia.