Meghosszabbították Geréb Ágnes házi őrizetét

2011.06.23. 16:50

A Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal meghosszabbította Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász házi őrizetét. A hosszabbításra a Fővárosi Bíróság közleménye szerint a bűnismétlés veszélye miatt volt szükség. Geréb Ágnest többek között foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. A házi őrizet legfeljebb szeptember 21-ig tart, a végzés nem jogerős.

Az ügyészség javára döntött a Fővárosi Bíróság, és három hónappal meghosszabbította Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász házi őrizetét, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak. A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség indítványozta, hogy a bíróság hosszabbítsa meg a gyanúsított házi őrizetét. Geréb védője a házi őrizet megszüntetése iránti kérelmet nyújtott be.

A végzés szerint "megalapozottan feltehető, hogy a jelenleg is büntetőeljárás és foglalkozástól eltiltás hatálya alatt álló gyanúsított a szabadlábon hagyása esetén újabb hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A bíróság nem látott lehetőséget arra, hogy a bűnismétlés veszélyét enyhébb kényszerintézkedéssel ki lehessen küszöbölni, ezért a védő által benyújtott kérelmet elutasította."

A Fővárosi Bíróság március végén, első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

Geréb Ágnes és társai kegyelmi kérelemmel fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, arra hivatkozva, hogy az otthon szülés szabályai kialakulóban vannak, de a köztársasági elnök elutasította a kérelmüket. Geréb korábban azt vallotta, hogy nem bűnös a két gyermek - az újszülött, valamint a kórházban később elhunyt csecsemő - halálában.

A bíróságon tárgyalt összesen négy otthon szüléshez kapcsolódó ügytől függetlenül Geréb Ágnest egy újabb eset kapcsán 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, és házi őrizetbe helyezték.

Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért többször is tüntettek civil szervezetek.

Az otthon szülésről és készülő új szabályozásáról szóló cikkeinket itt olvashatja el, a Geréb Ágnes ellen hozott ítélet hátteréről pedig itt írtunk részletesen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK