Az országgyűlés hétfői ülésén titkos szavazással megválaszthatja az Alkotmánybíróság öt új tagját, ezt követően kedden dönt a parlament eseti bizottsága a testület új elnökének személyéről. Korábbi fideszes nyilatkozatok szerint a posztra a jelenlegi elnök, Paczolay Péter a legesélyesebb. Az országgyűlés hétfői ülésén megkezdődhet az idei költségvetés kormány által kezdeményezett módosításáról szóló vita is.

Titkos szavazással döntenek hétfő délután az országgyűlési képviselők az alkotmányügyi bizottság által támogatott öt kormánypárti alkotmánybíró-jelöltről, Balsai István fideszes országgyűlési képviselőről, Pokol Béla egyetemi tanárról, Szalay Péter ügyvédről, Szívós Máriáról, a Fővárosi Bíróság tanácselnökéről és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetről, nemzetközi magánjogászról. A szeptembertől 15 tagúra bővülő Alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

A parlament hétfőn dönthet az egészségügyi tárgyú jogszabályok módosításáról. Ennek elfogadása esetén soron kívüli egészségügyi ellátásban részesülhetnek a táppénzen lévők, továbbá szigorodhatnak a gyógyszergyártókra és -forgalmazókra vonatkozó szabályok.

Döntés születhet hétfőn a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló jogszabály gazdasági bizottság által kezdeményezett változtatásáról is. A javaslat szerint bővítenék a szervezet szabályozási jogkörét, a változásra azért is szükség van, mert az új alaptörvény rendeletalkotási joggal ruházta föl a PSZÁF elnökét.

Várhatóan az esti órákban kezdődik meg az idei költségvetés módosításáról szóló javaslat általános vitája. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyezett javaslat szerint mintegy 180 milliárd forinttal tervezték túl tavaly a költségvetés bevételi oldalát. Ezért kezdeményezik a stabilitási tartalék részeként korábban zárolt összegek, összesen 182,1 milliárd forint elvonását.