Visszadobta a Google a magyar állam kéréseit

Vágólapra másolva!
A magyar államnak a felhasználói adatokat firtató egyetlen kérését sem ítélte jogosnak a Google. Az amerikai vállalathoz rendszeresen fordulnak a kormányok és igazságügyi szervek, hogy információt kérjenek a felhasználókról, vagy töröltessenek bizonyos tartalmakat.
Vágólapra másolva!

A magyar állam fél év alatt 68 alkalommal kért felhasználói adatokat a Google-tól (illetve a hozzá kapcsolódó YouTube videomegosztó portáltól), de a cég egyetlen kérést sem teljesített. A kormányok rendszeresen fordulnak az amerikai internetes vállalathoz, és kérnek felvilágosítást a felhasználókról, vagy kezdeményezik bizonyos tartalmak törlését. A vállalatnak a 2010 júliusa és decembere közötti időszakot felölelő jelentése szerint Magyarország mellett Törökország volt az egyetlen olyan ország, ahonnan egyetlen kérést sem ítélt jogosnak a Google.

Az arányokat tekintve az Egyesült Államok volt a legeredményesebb: az onnan érkező 4601 kérés 94 százalékának tett eleget a Google. Hasonlóan jó arányt ért el Japán (90 százalékkal) és Szingapúr (88 százalékkal). A jelentésből kiderül, hogy a jogosnak ítélt kérések aránya átlagosan 60-70 százalék. A jelentésben nem szerepelnek azok az országok, amelyektől kevesebb mint harminc kérés érkezett.

A keresőóriáshoz évről évre mind több, bűnügyi nyomozásokat érintő kérés érkezik, amit a Google eszközeinek és szolgáltatásainak folyamatos bővülése és a felhasználók számának a növekedése is magyaráz.

A magyarországi adatokról, illetve a kérelmekről megkérdeztük a kormányszóvivői irodát, ahonnan későbbre ígértek választ.