A tűzoltóságokról és a magyar nyelv napjáról vitáznak szerdán a parlamentben

Vágólapra másolva!
A Kossuth-tér rekonstrukciójáról, a magyar nyelv hivatalos napjáról és a Pintér Sándor belügyminiszter nevéhez fűződő - az önkormányzati tűzoltóságok állami felügyelet alá helyezését célzó - törvényjavaslatról vitáznak szerdán az országgyűlési képviselők.
Vágólapra másolva!

A kormány a katasztrófavédelemhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló parlamenti előterjesztésében tesz javaslatot a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami kézbe vételére. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett indítvány emellett egy iparbiztonsági hatóság felállítását, illetve katasztrófavédelmi bírság bevezetését is indítványozza.

Az előterjesztésben azzal indokolták a tűzvédelem állami kézbe helyezését, hogy korábban nem tisztázták megfelelően a tűzoltóság feletti szakmai felügyelet kérdését, és emiatt ellehetetlenült a szakmai hibák korrigálása. A tervezet szerint megszűnne a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, és helyébe az egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lépne. A terv szerint nemcsak a közfeladatot, hanem az annak ellátásához szükséges vagyont is átvenné az állam.

A budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozati javaslatban kormánypárti képviselők a tér állami kezelésbe vételére és átalakítására tesznek javaslatot. A nemzeti erőforrás miniszter pedig a magyar nyelv napjává nyilvánítaná november 13-át.