Rendőri bántalmazás miatt ítéltek Magyarország ellen Strasbourgban

2011.06.29. 11:34

Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt, az embertelen és megalázó bánásmódot tiltó rendelkezést, amikor egy öt évvel ezelőtti koccanásos baleset után előállított férfit súlyosan bántalmaztak a rendőrök. A férfi közel négymillió forintnak megfelelő kártérítésre számíthat.

Több mint tízezer euró jóvátételt és közel négyezer euró perköltséget kell fizetnie a magyar államnak annak a férfinak, akit előállításakor bántalmaztak a rendőrök - számolt be szerdán a Magyar Helsinki Bizottság az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéséről a Gubacsi kontra Magyarország ügyben.

Az ügy sértettjét 2006 augusztusában egy parkolóban történt koccanásos balesetet követően ittas vezetés gyanújával állították elő Siófokon. A vér- és vizeletvizsgálatot követően visszavitték a helyszínre, hogy ott fényképeket készítsenek, a fiatalember azonban megpróbált elszaladni, és eközben elsodorta az egyik rendőrt. Előállítása után a fogda folyosóján súlyosan bántalmazták: ütötték, rúgták, majd arccal a falnak nyomták, terpeszbe kényszerítették, és hátulról többször erőteljesen ágyékon rúgták - olvasható a bizottság közleményében. A bántalmazás másnapján készült orvosi látlelet megállapította, hogy a kérelmező az egész testére kiterjedően sérüléseket szenvedett.

Az ügyben nyomozás indult, ekkor a sértett azonosított két rendőrt a bántalmazók közül. Azonban az ügyészség - azzal az indokkal, hogy elkövetők kiléte nem volt megállapítható - megszüntette a nyomozást.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága mostani döntése után hangsúlyozta: tulajdonképpen mind az ügyészség, mind a kormány elismerte, hogy bántalmazás történt. A bíróság leszögezte: a magyar hatóságok akkor mentesültek volna a felelősség alól, ha megfelelő magyarázattal szolgálnak arra, hogyan keletkeztek a kérelmező sérülései. Így azonban a bíróság megállapította: a kérelmezőt bántalmazták az előállítása alatt, Magyarország tehát megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt, embertelen és megalázó bánásmód tilalmát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK