Az ügyészség kezdeményezte a volt NBH-főigazgató előzetes letartóztatását

Vágólapra másolva!
Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatójának előzetes letartóztatását kezdeményezte a Budapesti Katonai Ügyészség - közölte a volt főigazgató ügyvédje. Az ügyvéd arra a kérdésre, hogy védencét mivel gyanúsítják, azt mondta: "minősített ügyről van szó", azaz nem beszélhet róla.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Katonai Ügyészség kezdeményezte Galambos Lajos egykori nemzetbiztonsági hivatali főigazgató előzetes letartóztatását - tudta meg az MTI csütörtökön Molnár Lajos ügyvédtől.

Galambos Lajos előzetes letartóztatásáról pénteken dönt a bíróság. Az ügyvéd arra a kérdésre, hogy védencét mivel gyanúsítják, csak annyit mondott: "minősített ügyről van szó", azaz nem beszélhet róla.

A katonai ügyészség szerdán az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójának őrizetbe vételéről szóló információkat. Az MTV Híradója kedden számolt be arról, hogy Galambost a Budapesti Katonai Ügyészség gyanúsítottként hallgatja ki.

A Magyar Nemzet a szerdán azt írta: információik szerint a polgári elhárítás volt vezetőjét államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják, de azt egyelőre nem tudni, miért vették őrizetbe a tábornokot. A napilap az intézkedést az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyével hozta összefüggésbe. Azt írták, Galambos az alapítvány kuratóriumának tagja volt, és az ügyben egy aktív, valamint egy volt NBH-s munkatársa is érintett.

A lap beszámolt arról is, hogy értesüléseik szerint Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumának volt elnöke az elmúlt napokban olyan vallomásokat tett, amelyek kapcsolódhatnak a Galambossal közölt gyanúhoz, valamint Jakubinyi Róbert ügyéhez.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, Jakubinyi kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, az Egy-Másért alapítvány kuratóriumának elnökével, a két ember közös múltja akkor kezdődött, amikor Földesi-Szabó László mint rendőr nyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben Jakubinyi a 90-es évek elején gyanúsítottként szerepelt.