Aggódik az USA a magyar demokrácia állapota miatt Clinton szerint

Hillary Clinton budapesti látogatása, Orbán Viktor, Tom Lantos intézet megnyitója
Vágólapra másolva!
A magyar alkotmányról, a médiatörvényről és a bíróságok függetlenségéről is tárgyalt csütörtökön Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnökkel. Clinton szerint az Egyesült Államoknak vannak aggodalmai, és "nagyon nyíltan" beszéltek a témáról, aminek során Orbán megerősítette neki a demokratikus és emberi jogok iránti elkötelezettségét. A találkozó előtt Clinton a Tom Lantos Intézet megnyitó ünnepségén is beszédet mondott a parlamentben, itt szintén az emberi jogok fontosságáról beszélt.
Vágólapra másolva!

"Nagyon nyíltan beszéltünk a magyarországi demokratikus intézmények megőrzéséről" - mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktorral, hozzátéve, hogy a megőrzés alatt érti a fékek és ellensúlyok biztosítását. A magyar kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón Hillary Clinton szavaiból kiderült, hogy a tárgyaláson szóba kerültek azok a magyarországi változások, amelyek bírálatokat váltottak ki Magyarországon és külföldön is.

Clinton úgy fogalmazott, hogy "Magyarország barátaiként kifejezzük aggodalmunkat az igazságszolgáltatás függetlensége és a szabad sajtó iránti elkötelezettség ügyében". Kérdésre válaszolva Clinton ezt később annyiban részletezte, hogy megvitatták például az Alkotmánybíróság és a médiatörvény ügyét. Ezek miatt több bírálat érte nyugati államok politikusai részéről Magyarországot az elmúkt fél évben, legutóbb az Európa Tanács mellett működő Velencei Bizottság fejezte ki aggodalmát az új alaptörvény egyes elemei miatt.

Clinton azt mondta hogy a demokratikus intézmények megőrzése azért is fontos, hogy "példát mutassunk azoknak az országoknak, amelyek küzdenek a szabadságukért és az emberi jogok elnyeréséért".

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor többször is elmondta, hogy "közeli barátként" tekintenek Magyarországra, tisztelik a szabadságért folytatott harcát, és külön megjegyezte, hogy a magyar kormányfő egész felnőtt életében küzdött a szabadságért. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok emellett értékeli az EU-ban élő romák jogegyenlőségéért tett intézkedéseket, az úgynevezett gyűlölet bűncselekmények ellen tett lépéseket és a magyar gazdaság újjáépítésére irányuló erőfeszítéseket.

A tanácskozás emberi jogokról szóló részéről Orbán Viktor nem beszélt a tájékoztatón. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy szoros a szövetség Magyarország és az Egyesült Államok között, és szeretné fenntartani az együttműködést, például Afganisztánban, ahol "az együtt be, együtt ki-elvet" szeretné megőrizni. Orbán Viktor a tájékoztatón közölte, hogy Közép-Európa az Európai Unió gazdasági motorja lesz a következő öt-tíz évben, és azt mondta, hogy ezért a magyarok szeretnék erősíteni a gazdasági kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hillary Clinton és Orbán Viktor a tárgyalást követő sajtótájékoztatón. További képekért kattintson a fotóra!

A sajtótájékoztatón két kérdést lehetett feltenni. Arra a kérdésre, hogy Hillary Clinton mit szól a kínai kormányfő magyarországi látogatásához, és a két ország "közeledéséhez", az amerikai külügyminiszter azt válaszolta, hogy üdvözli a szorosabb kapcsolatot. Clinton szerint nem lehet tagadni, hogy Kínának egyre fontosabb szerepe lesz a világban, de reméli, hogy "Kína ezzel együtt egyre többet tanul meg a nyugati értékekből, a demokratikus jogokból".

Intézetet avattak

Az Orbánnal folytatott tárgyalás előtt közel két órán keresztül tartott a Tom Lantos Intézet hivatalos avatási ünnepsége a Parlamentben. A fő szónok Hillary Clinton volt, aki szinte sztároknak kijáró fogadtatást kapott. Amikor a rendezvény végén felment a pódiumra, a közönség tagjai közül többen a telefonjukkal fotózták őt.

Clinton az esemény több más szónokához hasonlóan beszélt arról, hogy Tom Lantos, a magyar származású amerikai képviselő rendkívül szerette szülőhazáját, Magyarországot. "Tom megtestesítője volt azoknak az értékeknek, amelyek rendkívül fontosak Magyarországnak és az Egyesült Államoknak" - mondta Clinton.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Tom Lantos Intézet megnyitó ünnepségén. További képekért kattintson a fotóra!

Az amerikai külügyminiszter szerint amikor a kommunista rendszer kibontakozását látva az akkor már Amerikában tartózkodó Tom Lantosnak világos lett, hogy nem tud hazatérni, nem keseredett el, hanem azon dolgozott, hogyan tudna segíteni Magyarországnak. Mint mondta, Tom Lantos elkötelezett híve volt az emberi jogoknak, köztük a kisebbségi jogoknak, és Clinton megjegyezte, hogy "ezért nagyon örül annak, hogy az uniós elnökség során a magyar kormány szorgalmazta a romák egyenjogúságának erősítését".

Clinton látogatása előtt több egykori szabad demokrata politikus nyílt levelet írt az amerikai külügyminiszternek, amelyben alapjogok korlátozásával vádolták a magyar kormányt, és egy "autokrata rendszer" kiépülését említették. Clinton nem tett utalást erre a levélre, de beszélt arról, hogy "minden demokráciának fontos, hogy folyamatosan erősítse saját demokratikus intézményeit, és legyenek fékek és ellensúlyok a rendszerben". Clinton jelezte azt is, hogy a magyar kormányfővel folytatott tárgyaláson beszélni fognak "azokról az ügyekről, amelyek Tom Lantosnak is fontosak voltak", tehát például az emberi jogokról.

"Előfordult, hogy vitáztunk"

A rendezvényen több szónok is beszélt a különböző politikai nézeteket valló emberek közötti együttműködés fontosságáról. Bár nem szólalt fel, de az ünnepségen jelen volt Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője és Kovács László volt külügyminiszter és volt Európai Uniós biztos.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hillary Clinton és Tom Lantos lánya. További képekért kattintson a fotóra!

Az elsők között beszédet mondó Orbán Viktor is megjegyezte, hogy Tom Lantossal sokszor beszélgetett hosszan. "Előfordult, hogy vitáztunk" - mondta, és hozzátette, hogy szinte nem volt olyan belpolitikai kérdés, amelyben egyetértettek volna. Orbán Viktor elismerően beszélt Tom Lantosról, köszönetet mondott a Magyarországnak nyújtott segítségéért, és a kormány teljes támogatásáról biztosította a most megalapított intézetet.

A pártok közötti együttműködésről beszélt a szintén felszólaló Balogh András, az MSZP elnökhelyettese. Azt mondta, hogy "még a megosztott magyar közéletben is vannak olyan közös pontok, amelyben a nemzet egységes tud lenni: ilyenek a demokratikus jogok, amelyeket talán máshogy értelmezünk, de mindannyian fontosnak tartjuk őket". A békülékeny hangnemre jellemző volt, hogy Martonyi János külügyminiszter a beszédében külön köszönetet mondott Balogh Andrásnak.

Közös éneklés

A felszólalók között volt Tom Lantos két lánya és felesége, Anette Lantos. Felszólalt Tőkés László európai parlamenti képviselő is, aki helytelenül államtitkárként üdvözölte a külügyminisztert (a Secretary of State szó szerinti fordítása valóban államtitkár, de az általánosan elfogadott fordítás szerint az amerikai kormányzat tagjai miniszterek).

Tőkés felidézte azt, amikor Tom Lantos a Capitoliumon felavatta Kossuth Lajos szobrát, és utána közösen elénekelték a Kossuth-nótát. Tőkés ezért megkérte a közönséget, hogy most is énekeljék el az egyik versszakot. Ez láthatóan meglepte a közönséget, kevesen csatlakoztak a közös énekléshez. Többek között Orbán Viktor sem énekelt, hanem közben a mellette ülő Anette Lantossal beszélgetett.