Gyanúsítottként hallgatták ki Laborc Sándor korábbi NBH-főnököt

Vágólapra másolva!
Ügyvédje megerősítette azt a szombaton kiszivárgott információt, amely szerint a hatóságok őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetőjét. A gyanúsításról részleteket nem tudni, de állítólag köze van ahhoz az ügyhöz, amellyel Szilvásy György korábbi titokminisztert és Galambos Lajos korábbi NBH-főnököt gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatóját szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették - erősítette meg a volt főigazgató ügyvédje az MTI Hírcentrum munkatársának vasárnap. Laborc Sándor Szilvásy György minisztersége idején irányította a hivatalt. Szilvásy Györgynél pénteken tartottak házkutatást, majd a volt titokminisztert kihallgatták és őrizetbe vették. Az MTI nem nevezi meg, hogy ki az ügyvéd.

A volt NBH-s vezető meggyanúsításáról egyelőre nem lehet tudni részleteket, de a Hír Tv szerint feltehetően összefügg Szilvásy György és Galambos Lajos (aki Laborc elődje volt az NBH élén) ügyével. A kémkedéssel gyanúsított Galambost pénteken helyezte házi őrizetbe a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A Budapesti Katonai Ügyészség továbbra sem ad tájékoztatás az ügyben, annyit azonban tudni lehet, hogy az ügyészség eddig nem tett indítványt a bíróságnak sem Laborc Sándor, sem pedig Szilvásy György előzetes letartóztatására - hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Déli krónikájában.

A Fidesz vasárnapi kongresszusan után Kósa Lajos ügyvezető alelnök tartott sajtótájékoztatót, ahol több újságíró is Laborc, Szilvásy és Galambor meggyanúsítáráról kérdezte. Kósa kitért a válaszadás elől, annyit mondott, hogy a Fidesz egy politikai párt, nincs rálátása, hogy mit és miért csinálnak egyes hatóságok. Kósa megjegyezte, egyszerű újságolvasóként azt látja, hogy az elmúlt években sajátos jelenség bontakozott ki, amelynek az a lényege, hogy a titkosszolgálatok nem csak a törvény által megszabott feladatukat végezték.

Az MTI Hírcentrum értesülései szerint a nemzeti védelmi szolgálat több hónapig tartó, titkosszolgálati eszközök alkalmazásával végzett felderítés után, néhány héttel ezelőtt tett feljelentést az ügyészségen. A feljelentés alapján a védelmi szolgálat által összegyűjtött bizonyítékokra építve rendelte el a Budapesti Katonai Ügyészség a nyílt nyomozást, az ügy továbbra is szigorúan titkos minősítésű.

Szilvásy őrizetbe vételét egyedül Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök erősítette meg. Gyurcsány, akinek kormányfősége idején Szilvásy a beosztottja volt, azt írta, hogy beszélt a volt miniszter családjával. "Annyi világos, hogy Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost" - írta.

Az állam elleni bűncselekmények kategóriájába tartozik többek között az alkotmányos rend megváltoztatása, az alkotmányos rend elleni szervezkedés, a lázadás, a kártevés, a rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés. Több bűncselekmény esetében akár húszévi börtönbüntetés is kiszabható. Galambos Lajost kémkedéssel gyanúsítják, ennek büntetési tétele a Btk. szerint két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, de egyes esetekben akár 15 évet is kiszabhat a bíróság arra, akit bűnösnek talál ilyen bűncselekményben.

Szilvásy György 2007. július 1. és 2009. április 16. között volt a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. Az általa felterjesztett jelölés alapján Gyurcsány Ferenc 2007. december 17-én nevezte ki Laborc Sándort az NBH főigazgatójának. Laborc előzőleg a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese, majd megbízott főigazgatója volt. Laborc az UD Zrt.-üggyel összefüggésben 2009. július 20-án szeptember 1-jei hatállyal lemondott hivataláról, amit Bajnai Gordon akkori miniszterelnök elfogadott.

Az 1958-ban született Laborc a moszkvai KGB-egyetemen, azaz az orosz rendőrtiszti főiskola állambiztonsági szakán tanult az 1980-as években. Kinevezését az akkori ellenzék azért támadta, mert moszkvai múltja miatt kockázatosnak tartották kinevezését az NBH élére.