Legnagyobb küzdelmére készül a Fidesz Orbán Viktor szerint

Tisztújító kongresszus, Millenáris Park, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Harcias hangú beszédet mondott, "kiosztott sallerek"-et és "kokik"-at emlegetett a Fidesz vasárnapi kongresszusán az elnöki poszton megerősített Orbán Viktor. Szerinte kellemetlen, néha fájdalmas döntéseket kellett hozni az elmúlt egy évben azért, hogy Magyarország letérjen a görög útról, a gazdasági összeomlás útjáról. Kijelentette, hogy a határozott döntések és nem az elméleti viták idejét éljük, nem lehet gatyázni.
Vágólapra másolva!

"Két út áll előttünk: a teljes megújulás vagy a görög út" - jelentette ki a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusán mondott beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, akit újraválasztották a párt élére (a kongresszus eseményeiről szóló tudósításunkat itt olvashatja). Orbán szerint a kormány az elmúlt egy évben stabilizálta a magyar gazdaságot, ezzel visszatérítette a görög útról, a gazdasági összeomlás és az eladósodás útjáról az országot, amihez szerinte "hajtűkanyart kellett végrehajtanunk".

Orbán a kormány tempóját ért bírálatokra utalva kijelentette, "ilyen manővereket nem lehet teszetosza módon, gatyázva végigvinni", ez "a döntések útja, és nem az elméleti vitáké". Az Orbán előtt felszólalók többsége is érintette a kormány hatalomgyakorlását ért kritikákat. Lázár János frakcióvezető azt mondta, nem kér bocsánatot, és a szerinte sodrós erejű tempóért, Pokorni Zoltán, a párt alelnöke viszont kijelentette, hogy a Fidesz legnagyobb ellensége önmaga, és mértéktartásra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen csinálja végig a ciklust. (Részletek a beszédekről ebben a cikkben.)

Orbán elismerte, hogy egyes döntéseknek voltak kellemetlen következményeik, az autós hasonlatra utalva azt mondta, "néha lehorzsolódik térdünk, könyökünk, homlokunk", de megjegyezte azt is, hogy szerinte a kormány senkit sem hagyott az út szélén.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Orbán beszél a kongresszuson

A kongresszuson lezajlott szavazás gyakorlatilag csak formalitás volt, miután egyik posztra sem volt ellenjelölt. Az elnöki posztra leadott 1472 szavazatból pedig Orbánt támogatta 1468, tehát mindössze 4-en voltak, akik nem rá szavaztak. A több fideszes politikus által már előzetesen jelentéktelennek jósolt és ahogy felszólalásában Pelczné Gáll Ildikó alelnök is említette, "sokak által unalmasnak nevezett" kongresszuson nem hangzott el semmilyen új kormányzati vagy politikai elképzelés, az elhangzott beszédek alapján inkább az eddigi intézkedések magyarázata történt. Többen próbálták biztatni az esetleg kétkedő küldötteket, Pokorni Zoltán is beszélt arról, hogy "egyelőre csak a konfliktusokat látni", és Orbán is úgy fogalmazott, hogy majd később fog összeállni a kép.

A magyarázatban Orbán ismét visszanyúlt a 2008-ban elmélyült gazdasági világválságra, és beszélt arról, hogy az ezredforduló idején új versenyek kezdődtek, és új versenyzők is megjelentek. "Egész népek kerülnek az adósok börtönébe, országok és nemzetek jutnak koldusbotra" - fogalmazott. Orbán szerint a kilábalás érdekében "új utakat kell törni a jövő felé". Hosszan beszélt a kormány diplomáciai törekvéseiről és szövetségeiről, azt mondta, Amerikával a szabadság eszménye, Európával a közös kultúra, Kelet-Közép-Európával a közös sors köt össze minket, Kínával pedig az államadósság elleni küzdelem.

Videós összefoglaló a Fidesz-kongresszusról

Védelmébe vette a Kínával múlt héten megkötött gazdasági egyezményeket, és megjegyezte: "aki Kínával a nyugati értékek alapján akar együttműködni, az olyan elvarázsolt, hogy elsőre felveszik az LMP-be". Orbán visszaszólt a Fideszt és a kormány politikáját külföldről bírálóknak is, kijelentette, "az Európai Parlament izgága kötekedőinek kiosztottunk néhány sallert" és "kokit". Azt mondta, az elmúlt egy év szerinte azt üzeni, hogy "merjünk önmagunk lenni és ne hagyjuk, hogy mások mondják meg, mit tegyünk".

"Vannak, akik vissza akarják fordítani Magyarországot" - mondta Orbán, és hozzátette, senkinek nem fogják hagyni, se itthon, se külföldön, hogy a "jövő útjáról letérítsen minket". "Az adósság és a munkanélküliség elleni harcot meg kell vívni" - fogalmazott. Ennek része lesz szerinte, hogy a kormány felszámolja a kiváltságokat, és megteremti "az érdem szerinti boldogulás feltételeit".

A miniszterelnök többször utalt arra, hogy a kormány és a párt még nem teljesítette feladatát. Azt mondta, "a földmozgásoknak távolról sincs vége", és a Fidesz történetének legnagyobb harcára készül, amelynek az a lényege, hogy felszámolja a magyar társadalmat a rendszerváltás óta uraló nézeteket. "Eddig sem mondtam, most sem mondom, hogy könnyű lesz és néhány nap alatt célba érünk" - mondta Orbán.

A kongresszus után tartott sajtótájékoztatón Kósa Lajos ügyvezető alelnök azt mondta, a tanácskozást tudatosan időzítették a június 30-án véget ért magyar EU-elnökség végére, hogy a párttagok képet kaphassanak a helyzetről. Kósa szerint most alulról induló tisztújítás kezdődik, ősszel tisztújítás lesz a választmányban, a párt következő kongresszusát pedig 2013-ban, a következő parlamenti választások előtt tartják meg.