Jövő ősztől vezetnék be a heti öt testnevelésórát az általános iskolákban

Vágólapra másolva!
A 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban - hangzott el az országgyűlés sportbizottságának keddi ülésén. A bizottság fideszes alelnöke szerint ehhez közel négyszáz tornaterem hiányzik.
Vágólapra másolva!

Jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, ezt "létesítményfejlesztési programokkal" kívánja segíteni a kormány - mondta Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője az országgyűlés sport- és turizmus-bizottságának keddi ülésén.

Bardóczy Gábor elmondása szerint a kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről a megegyezés már megszületett Czene Attila sportért, illetve Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár között. Eszerint a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozatban az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést. Bardóczy Gábor hozzátette, hogy ehhez az kell, hogy a parlament ősszel elfogadja a közoktatási törvényt.

A napi rendszerességű testnevelésóra bevezetését a Fidesz választási programjában megígérte. 2010 júliusában azonban a Fidesz oktatáspolitikusainak tiltakozására lekerült a napirendről az a törvénymódosítás, amely előírta volna, hogy heti öt testnevelésórát kell tartani az iskolákban. Pósán László, az oktatási bizottság fideszes alelnöke akkor az [origo]-nak azt mondta, hogy több részlet nem volt pontosan kidolgozva, például az, hogyan változna meg az órarend, illetve hogy kik tarthatnák meg a szakedzéseket.

Bardóczy Gábor a sportbizottság keddi ülésén azt mondta, hogy 335 olyan alap- és középfokú oktatási intézmény van jelenleg Magyarországon, amely nem rendelkezik a napi testnevelés-órákhoz szükséges infrastruktúrával. Szalay Ferenc, a sport- és turizmusbizottság fideszes alelnöke szerint azonban még ennél is több, közel 400 tornaterem hiányzik.

"A feltételek javítása érdekében a sportért felelős államtitkárság négy régióban, összesen nyolcmilliárd forint értékben ír ki hamarosan létesítményfejlesztési pályázatot - közölte Bardóczy Gábor, hozzátéve, hogy a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárságának 1 milliárd 150 milliós pályázatából 150 iskolai és utánpótlás-sportlétesítmény, közte 50 tornaterem újulhat meg a következő fél évben.

A kötelező testnevelés bevezetését pártállástól függetlenül minden képviselő támogatta, többen hangsúlyozták, hogy a megfelelő létesítményi háttér mellett arra is oda kell figyelni, hogy képzett, motivált és kreatív tanárok foglalkozzanak a gyerekekkel, mert csak ők tudják megszerettetni a mozgást és a sportot a fiatalokkal.

Bardóczy Gábor megemlítette a bizottság ülésén, hogy egy friss kutatás szerint, ha tíz százalékkal sikerül növelni a lakosság aktivitását, akkor az több mint kilencmilliárd forint megtakarítást eredményez a táppénzkasszában.