Szigorították a fizetési feltételeket a kórházak beszállítói

Vágólapra másolva!
A kórházaknak többek között gyógyszereket és orvosi eszközöket szállító cégek az utóbbi időben annyira megszigorították a szállítási feltételeket, hogy kizárólag készpénzes fizetést fogadnak el, és ragaszkodnak hozzá, hogy a kórházak az addigi tartozásaiknak egy részét is azonnal egyenlítsék ki - írja a szerdai Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Egyre több beszállító az utóbbi időben csak készpénzfizetés ellenében hajlandó gyógyszereket, orvosi eszközöket, műszereket vagy élelmiszert vinni az egészségügyi intézményeknek - írja szerdai számában a Magyar Nemzet. Ezt több fekvőbeteg-ellátó is jelezte a Magyar Kórházszövetségnek, amely kedden egyeztetett több beszállítóval.

Rácz Jenő, a szövetség elnöke a megbeszélés után azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy egyes vállalkozások annyira megszigorították a szállítási feltételeket, hogy már a készpénzfizetés sem elegendő, ragaszkodnak hozzá, hogy a kórház az addigi tartozásainak egy részét is azonnal egyenlítse ki. Egyre kevesebb cég hajlandó a tartozások átütemezésére, és megszűnt a kamatmentes késedelmes fizetés is. Több energiaszolgáltató pedig már egynapos fizetési késedelem után jelzi, hogy kikapcsolja az áramot vagy a gázt - tette hozzá.

Rácz Jenő szerint ez az év második felében súlyos gondokat okozhat, a kórházi adósságállomány addigra ugyanis hatvanmilliárd forintra nőhet. A szövetség elnöke elmondta, a problémát jelzik az egészségügyért felelős államtitkárságnak, és egyeztetést kezdeményeznek. A szakemberek szerint a helyzet kialakulásában a gazdasági válság mellett szerepe volt annak, hogy az utóbbi időben úgy mentek végbe üzemeltetőváltások egyes kórházakban, hogy a beszállítók - több száz millió forint értékű - kifizetetlen számlái ott maradtak - írja a Magyar Nemzet.