A közös konyha a balatoni tömeges rosszullétek forrása az ÁNTSZ szerint

Vágólapra másolva!
Még azt sem tudni, hogy vírus vagy baktérium okozza-e a tömeges rosszulléteket a balatoni Káptalanfüred két gyermektáborában. Az országos tiszti főorvos szerint csak annyi biztos, hogy a megbetegedések forrása a közös konyha. Eddig összesen negyvennégyen kerültek kórházba hányásos, hasmenéses és lázas tünetekkel.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a tömeges rosszulléteket a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborában, amelyekből összesen 44 gyermek és fiatal került kórházba az elmúlt napokban. Paller Judit országos tiszti főorvos csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: egyelőre azt sem tudják, hogy vírus vagy baktérium okozta a megbetegedéseket. Közlése szerint nem tipikus tünetekről van szó.

A vezető tünet a hányás, csak néhány betegnél fordult elő hasmenés, és a láz sem annyira jellemző. A calicifertőzésre eddig megvizsgált összes minta gyorstesztjének eredménye negatív lett - tette hozzá.

A tiszti főorvos hangsúlyozta: a betegek közül senki nincs súlyos állapotban. Mint mondta, az első megbetegedést hétfőn regisztrálták, jelenleg a táborokból 44 embert ápolnak a veszprémi, az ajkai, a székesfehérvári és a tapolcai kórházban.

A tiszti főorvos kiemelte: eddig annyi biztos, hogy a két táborban történt magas számú megbetegedések forrása a közös konyha. Itt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) munkatársai végzik a vizsgálatokat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a táborok területén az ivóvizet ellenőrzi, továbbá felhívja a gyermekek figyelmét a higiénés szabályok fokozott betartására - tette hozzá Paller Judit.

Szerdán a tábor konyháját lezárták, mindenütt fertőtlenítenek, a táborban maradt gyerekek egyelőre hideg élelmet kapnak.
Az, hogy a Balaton vize okozta volna a megbetegedéseket, föl sem merül, hiszen akkor a tó körül nyaralók közül mások is megbetegedtek volna. Az EA-laboreredményekre még várni kell, ezek legkésőbb holnapután készülnek el, akkor derül ki pontosan, hogy mi okozhatta a rosszulléteket - mondta Bujdosó László, az illetékes balatonfüredi ÁNTSZ helyettes tiszti főorvosa.

A Veszprémi kórház gyerekosztályán az [origo] érdeklődésére azt mondták, náluk 11 gyerek van, akik Káptalanfüredről kerültek be. Mindannyian kaptak infúziót a kiszáradás ellen, de már olyan jól vannak, hogy nincs szükségük ellátásra, feltehetően még csütörtökön hazaengedik őket, néhányukat pedig megfigyelésre benn tartják még.