Benjamin Cardin demokrata párti amerikai szenátor szerint nyugtalanítóak a magyar kormány intézkedései. Az amerikai Helsinki Bizottság elnöke elemzésében arról ír, hogy reméli, az átalakulásukhoz mintát kereső országok távol tartják magukat a magyar modelltől.

A Reagan-szobor felavatása és a Tom Lantos Intézet megnyitása olyan gesztusok voltak a múlt héten Budapesten, amelyek hűen érzékeltetik Magyarország történelmi jelentőségű átalakulását és a két ország szoros kapcsolatát, de sajnos más magyarországi fejlemények árnyékot vetnek ezekre az örömteli eseményekre - fogalmazott Benjamin Cardin demokrata párti amerikai szenátor, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke egy minapi, a Kongresszusi Közlönyben megjelent közleményében.

Miután a magyarok többsége alkalmatlannak tartotta a szocialistákat az ország vezetésére, és botrányosnak ítélte nyolcéves kormányzásukat, a tavalyi parlamenti választásokon a jobbközép Fidesz elsöprő győzelmet aratott, amellyel kétharmados többséget szerzett a törvényhozásban. Ez a minősített többség nem feltétlenül rossz egy olyan térségben, amelyben a belpolitikai viszálykodás rendszeresen megbénítja a kormányokat - véli a szenátor.

Ugyanakkor figyelemre méltó fordulatként értékelhető az is, hogy 16 százalékos eredményt ér el a szélsőjobboldali Jobbik párt, amely bár nem tagja a kormánynak, egyértelműen negatívan befolyásolja a politikai közbeszédet - olvasható a közleményben.

A választások óta eltelt egy évben Orbán Viktor kormánya arra használta fel kétharmados parlamenti többségét, hogy sorozatosan vitát kiváltó kezdeményezéseket vitt át a parlamenten - vélte Cardin, majd említést tett a médiatörvényről, a kettős állampolgárság kezdeményezéséről, az új alaptörvényről és a Velencei Bizottság véleményéről, továbbá foglalkozott az Alkotmánybíróság bővítésével is.

"Magyarország inspirációként szolgált 1989-ben a demokrácia és az emberi jogok védelmezőinek szerte a világon. Most viszont nagyon nyugtalan vagyok az ottani tendenciák miatt. Tudom, hogy néha az új kormányoknak időbe telik rátalálniuk a helyes irányra, ezért remélem, hogy látni fogunk bizonyos kiigazításokat Budapesten. De közben azt is remélem, hogy az átalakulásukhoz mintát kereső országok távol tartják magukat ettől a magyar modelltől" - zárta gondolatait Cardin.