Vágólapra másolva!
Nyolc vádlottat hallgatott meg a bíróság az erzsébetvárosi ingatlanügy pénteki tárgyalásán. Az elsőrendű vádlott Gál György, valamint a másodrendű vádlott Hunvald György az előzetes letartóztatás megszüntetését kérte, a kérést a bíróság elutasította. Az ügyet legközelebb szeptemberben tárgyalják.
Vágólapra másolva!

A vádlottak meghallgatásával folytatódott a Hunvald-ügy tárgyalása pénteken a Fővárosi Bíróságon (FB). A bíróság erre a napra tizenegy vádlott meghallgatását tervezte, ám három vallomást már csak ősszel hallgatnak meg, mivel az ügyben közreműködő ügyvéd vádlotti meghallgatása három órán át tartott.

A csaknem nyolc órán át tartó tárgyalás végén Gál György és Hunvald György is azt kérvényezte, hogy előzetes letartóztatásukat a bíróság enyhítse házi őrizetre. Az FB a kérést elutasította. Mindkét vádlott fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős. Hunvald György a szigorú kényszerintézkedés, vagyis a két és fél éve tartó előzetes letartóztatás miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Hunvald és Gál júniusban került újra előzetes letartóztatásba, miután a bíróság úgy látta, hogy csak így biztosítható a vádlottak jelenléte a tárgyaláson. Korábban májusban Hunvald György esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, Gál ekkor házi őrizetbe került.

A Fővárosi Bíróságon - a nyári ítélkezési szünet miatt - csak szeptember elsején folytatódik a per a további vádlottak és a tanúk meghallgatásával. A bíróság ősztől az év végéig hetente három tárgyalási napot tart ebben az ügyben.

A sok száz milliós önkormányzati ingatlanpanamák, fiktív megbízási szerződések, szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, a másodrendű vádlott pedig Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármester.

A büntetőperben összesen 25 ember ellen emelt vádat az ügyészség hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények miatt, ám a büntetőper kezdetén, ez év áprilisában az FB úgy határozott, hogy 13 vádlott esetében elévült a közokirat-hamisítással kapcsolatos vád, ezért megszüntette az eljárást.

Ez a 13 vádlott az ügyészség szerint strómanként, a vevői oldalon felbukkanó cégekkel kapcsolatban vett részt az önkormányzati ingatlanok mélyen áron aluli adásvételében. Közülük kilenc vádlottal kapcsolatban nem is tartalmazott mást a vádirat, így ha esetükben jogerősen megállapították volna a közokirat-hamisítás ügyében a büntetőeljárás elévülés miatti megszüntetését, akkor a továbbiakban 25 helyett csak 16 vádlottal szemben folytatódott volna az ügy tárgyalása.

A FB elévülés miatti megszüntető határozatát azonban az ügyészség fellebbezése folytán a Fővárosi Ítélőtábla júniusban felülbírálta, és kimondta, hogy a vádbeli cselekmények elévülése nem állapítható meg, az eljárást e 13 ember ügyében is folytatni kell. Közülük a pénteki tárgyaláson 8 vádlottat hallgattak meg.