Elutasította a rendőrség az LMP feljelentését a szociális konzultáció ügyében

Elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság az LMP frakcióvezetőjének feljelentését, amelyet a a szociális konzultáció kérdőíveinek kezelésével kapcsolatban tett. Schiffer András azonban panaszt tesz a határozat ellen, és kéri a felülvizsgálatát.

A szociális konzultáció kérdőíveinek adatkezelési eljárása miatt június 8-án tett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) Schiffer András, az LMP frakcióvezetője ismeretlen tettes ellen. A rendőrség azonban most elutasította a feljelentést, mert a BRFK szerint a kormányzati kérdésekre adott válasz nem politikai vélemény, a jelentős érdeksérelem pedig azért nem valósul meg, mert a kabinet csupán a polgárok szándékai felől érdeklődik - ismertette az ellenzéki párt közleménye.

Közölték, hogy elképesztőnek tartják a BRFK érvelését, szerintük ugyanis a "kívánatos kormányzati lépésekről megfogalmazott álláspont tipikusan politikai vélemény, a személyes adatok védelméhez fűződő jog pedig elsősorban és eredendően éppen a politikai vélemények iránt kutakodó hatalommal szemben védi a polgárt".

Az LMP továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy nem biztosított a szociális kérdőívre válaszolók adatvédelemhez fűződő joga, mivel politikai véleményük mellett személyes adataik is szerepelnek a nyomtatványon. Aggályosnak tartják - mint írták -, hogy nem tudják, ki kezeli, ki dolgozza fel a beérkezett válaszokat, ezért Schiffer András szombaton panaszt tett a BRFK-n, kérve a határozat felülvizsgálatát.

Az ombudsman is kifogásolta

Korábban Jóri András adatvédelmi ombudsman úgy foglalt állást, hogy sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője erre reagálva közölte: a szociális konzultáció megkezdése előtt a kormány által kijelölt Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) felvette a kapcsolatot az adatvédelmi biztos hivatalával, és a KEK KH vezetői három, személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival. Ezek során Szíjjártó szerint egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK