Magyar Nemzet: Egységesítenék a közszolgálati életpályákat

Vágólapra másolva!
Differenciált fizetés, lakhatási támogatás és kedvezményes üdülési lehetőség szerepel abban az előterjesztésben, amely a csaknem 140 ezer közszolga életpályáját egységesítené - írja a szombati Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet birtokába jutott az a kormány számára készült előterjesztés, amely a mintegy 140 ezer köztisztviselő, rendvédelmi és fegyveres dolgozó, illetve hivatásos és szerződéses állományú katona életútjának egységesítéséhez szükséges konkrét kapcsolódási pontokat tartalmazza, mintegy hetet.

A lap szerint ezek egyike, hogy a közszolgálatban is átállnának a" munkaköralapú rendszerre" 2013-tól. Az előterjesztés négy fő karrierút beveztetését javasolja: A "katona" típusú köztisztviselők a végrehajtással, a "mérnökök" a tervezéssel foglalkoznának, az "ügyvédek" pedig tulajdonképpen a "vezetők" bizalmasai lennének. Ezeken a munkakörcsaládokon belül további 2-4 fokozatot hoznának létre - írja a Magyar Nemzet az előterjesztésre hivatkozva, mely állítólag hozzáteszi, hogy ez még nem a végleges struktúra, hanem egy kiindulási alap.

A javaslat új, teljesítményarányos díjazást vezetne be, mely a szándékok szerint igazságosabb, és hatékonyabb lenne. A fizetésnél figyelembe vennék az adott munkakör szervezet számára megjelenő értékét, a szolgálati időt, valamint az éves teljesítményértékelés eredményeit is. Az elképzeléseket ismertetve a Magyar Nemzet azt írta: 2014 után megvizsgálnák, hogyan lehetne összekapcsolni az illetményrendszer alapját képező illetményalap összegét a makrogazdasági tényezők - GDP, államadósság, infláció - alakulásával.

A közszolgálati életpályák összehangolása érdekében összekapcsolnák a kiválasztás és a tartalékállomány rendszerét. Ez azt jelentené, hogy a közigazgatás munkaerőigényét elsősorban belülről elégítenék ki, és csak akkor vennének fel kívülről szakembereket, ha a tartalékállományba helyezett tisztviselőkből a szakember-utánpótlás nem megoldható.

A közszolgálati életpálya-koncepción belül az eddiginél kiemeltebb szerepet adna a munkáltatói gondoskodás egyes elemeinek. Az elképzelések szerint ezek segítenek majd az "anyagi elismerés korlátozottsága ellenére" is vonzóvá tenni a közszolgálati hivatást. Többek között "fecskeházakkal", családbarát munkahelyekkel, kedvezményes üdüléssel tennék azt vonzóvá, de bevezetnék a kutatói céljuttatás intézményét is - írja a szombati Magyar Nemzet.