Az összes káptalanfüredi táborozót hazaengedték a kórházból

Vágólapra másolva!
Nem sikerült azonosítani a 48 órás laboratóriumi teszteken, hogy mi okozta a tömeges megbetegedést a káptalanfüredi táborokban. Már senki nincs kórházban, a táborokban változatlanul ott nyaralnak a gyerekek, de a konyha bezárása miatt csak hideg élelmet kapnak.
Vágólapra másolva!

A 48 órás laboratóriumi tesztek alapján sem sikerült azonosítani a káptalanfüredi tömeges megbetegedések kórokozóját - mondta Bujdosó László főorvos, a balatonfüredi tisztiorvosi szolgálat vezetőhelyettese szombaton.

A főorvos csütörtökön még azt valószínűsítette, hogy várhatóan szombatra lesz vizsgálati eredmény. Elmondta: a laboratóriumi gyorstesztek negatív eredményt mutattak a calicivírus fertőzésre. Ezt azonban kevés minta - mindössze négy - alapján produkálta a teszt, ezért nem lehet kijelenteni egyértelműen, hogy nem calicivírus okozta a megbetegedéseket.

A főorvos szombaton hangsúlyozta: a tábor nincs bezárva, változatlanul nyaralnak ott gyerekek, sőt olyan is volt, aki a kórházból oda tért vissza. A két tábor közös konyháját viszont szerdán bezárták, mindenütt fertőtlenítettek, a még ott lévő gyerekek hideg élelmet kapnak. Az állat-egészségügyi szolgálat több hiányosságot - higiénés és tárolási szabálytalanságot - tapasztalt a konyhánál, és amíg a feltételeket nem teljesítik, a konyha működésének felfüggesztése érvényben marad. A főorvos tudomása szerint új csoport érkezése a jövő héttől nem várható a két táborba.

Szerdán és csütörtökön hasmenéssel, hányással, lázzal és esetenként ájulással járó tünetekkel összesen 44 gyermeket és fiatal felnőttet szállítottak az ajkai, tapolcai, veszprémi és székesfehérvári kórházba a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborából. Pénteken már csak az ajkai és a tapolcai kórházban ápoltak egy-egy, a veszprémiben pedig három beteget. A kórházaktól kapott információ szerint szombaton ők is hazamehettek, tehát nincs már kórházban egyetlen káptalanfüredi táborozó sem.