Ájulásos rosszullétekhez riasztják a mentőket

Vágólapra másolva!
A hőség miatt az átlagosnál jóval több az ájulásos rosszullét, a mentők vasárnap a szokásosnál 15-20 százalékkal több riasztást kapnak - közölte a mentőszolgálat szóvivője. A mentők mindenkinek ajánlják az árnyékba vonulást.
Vágólapra másolva!

A kánikula miatt az átlagosnál 15-20 százalékkal több riasztás érkezett a mentőköz, tipikusan ájulásos rosszullétek miatt, de nem történtek drámai események - közölte az Országos Mentőszolgálatnál szóvivője, Győrfi Pál. Győrfi szerint sokat jelent, hogy a nagy hőség éppen hétvégi napokra esik, mert ilyenkor könnyebben megoldják az emberek az árnyékba menekülést.

A legtöbb esetben az érintettek már attól jobban lesznek, hogy a helyszínen az árnyékban lefektetik őket, nincs szükség kórházba szállításra. Idős szívbetegeknél - fűzte hozzá - fordulhat elő súlyosabb rosszullét, mert a harmadik kánikulai napra kimerülhetnek, őket kórházba kell szállítani.

A mentők azt kérik a lakosságtól, hogy aki csak teheti, maradjon árnyékban. Az autózóknak pedig különösen kell ügyelniük a vezetésre, mert a kánikulában lassabb a reakcióidő, ez pedig balesetveszélyt jelent - mondta a szóvivő.

A fővárosiak a hőségben az átlagosnál több vizet fogyasztanak, de a vízművek egyelőre ki tudja szolgálni az igényt, így vízkorlátozásra nincs szükség. Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője szerint az átlagoshoz képest 30 százalékkal nőtt a hétvégi fogyasztás, de ez még mindig messze alatta van a kapacitásoknak. Szombaton 544 ezer köbméter vizet fogyasztottak a budapestiek, az átlagos fogyasztás idén egy nap alatt nem éri el a 450 ezer köbmétert. A vízművek a budapesti Deák téren működtet vízosztó pontot, ott egy-egy pohár vizet kaphatnak az arra járók a ballonos vízből, és félliteres zacskózott vizet osztanak a város több forgalmas csomópontján.

Ötven hektáron égett a búza és a tarló Baranyában
Húsz hektár lábon álló búza, harminc hektár tarló és ezer nagy bála égett le szombaton Baranyában - közöle a megyei katasztrófavédelem. Szombaton először a szentlőrinci szőlőhegyhez hívták a tűzoltókat kora délután. Itt 20 hektár lábon álló búza égett le, a tűz a közeli erdőbe is belekapott, és további 30 hektáros területet veszélyeztetett. A szomszédos gabonatáblába traktorral tárcsáztak egy sávot a lángok megfékezésére, az oltást a katasztrófavédelem szigetvári és pécsi egységei végezték. A tűz okát még vizsgálják. Garé és Szava külterületén szombaton délután ezer szalmabála, egy mezőgazdasági munkagép és 30 hektár tarló égett le, a tűz ugyanekkora területet veszélyeztetett. A tűz oka feltehetően a traktorból kipattanó szikra lehetett, a körülményeket még vizsgálják. Az oltásban pécsi és siklósi egységek vettek részt, a tarló vasárnap hajnalban még izzott.