Felvette a diplomáciai kapcsolatot Magyarország és Tuvalu

Tuvalu szigetcsoport a Csendes-óceánon
Vágólapra másolva!
Örömmel fogadták a magyar közeledést azok az óceániai szigetcsoportok, amelyekkel Magyarország diplomáciai kapcsolatot próbál létesíteni - közölte a Külügyminisztérium. Tuvaluval, Vanuatuval és a Salamon-szigetekkel már fel is vettük a kapcsolatot, ami jól jöhet  Magyarországnak ahhoz, hogy ősszel bekerüljön az ENSZ egyik legfontosabb döntéshozó szervébe.
Vágólapra másolva!

Magyarország sikeresen felvette a diplomáciai kapcsolatot több óceániai szigetcsoporttal is - tudta meg az [origo] a Külügyminisztériumtól. A kormány május végén döntött arról, hogy nagyköveti szintű kapcsolatot létesít a Föld túloldalán található apró szigetekkel: a külügy tájékoztatása szerint Tuvaluval, Vanuatuval és a Salamon-szigetekkel a múlt hét végéig meg is történt a kapcsolatfelvétel.

A diplomáciai kapcsolatok felvételének procedúrája a New York-i ENSZ-képviseletek között zajlik - tájékoztatta a minisztérium az [origo]-t. Miután Magyarország jelezte az érintett országok felé a közeledési szándékot, a magyar és az óceániai országok képviselője aláírt egy nyilatkozatot, amely rögíztette a diplomáciai kapcsolatok felvételének tényét. Ez az aktus jelenti a kapcsolatfelvételt - magyarázta Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának főosztályvezető-helyettese. Szűcs szerint "az érintett országok örömmel fogadták a diplomáciai kapcsolatok létesítésére vonatkozó szándékunkat".

A Külügyminisztérium a három említett országon kívül Szamoa, Kiribati, Palau, Nauru, Tonga, a Marshall-szigetek, Mikronézia és Pápua Új-Guinea kormányával akarja felvenni a kapcsolatot. Ez nem jelenti, hogy a felsorolt országokban magyar diplomáciai képviseletet, nagykövetséget hoznának létre: a szigetekre várhatóan a canberrai nagykövetet fogják akkreditálni. Ezen kívül a külügy szerint a tiszteletbeli konzuli hálózat bővítésével, valamint a nemzetközi szervezetek keretei között erősítik majd a magyar diplomáciai jelenlétet a régióban.

Magyarország azért keres kapcsolatot az óceániai szigetcsoportokkal, hogy jobban tudja érvényesíteni külpolitikai törekvéseit - állítja a Külügyminisztérium. A külügy által "jelképértékűnek" tartott kapcsolatfelvétel része annak a magyar törekvésnek, hogy az ENSZ 192 tagállamának mindegyikével diplomáciai kapcsolatban álljon az ország. Erre azért van szükség, mert Magyarország pályázik az ENSZ egyik legfontosabb döntéshozó testülete, a Biztonsági Tanács nem állandó tagságára, az erről szóló őszi szavazáson pedig a tagállamok kétharmadának támogatására van szüksége. A szavazáson Tuvalunak vagy Vanuatunak ugyanúgy egy szavazata van, mint az Egyesült Államoknak vagy Kínának.

A BT-tagság érdekében július közepén Martonyi János külügyminiszter is New York-ba utazik, hogy különböző országok ottani ENSZ-képviseletén lobbizzon Magyarország támogatásáért - erősítette meg az [origo]-nak a Külügyminisztérium. A tárca szerint a külügyminiszter számára a New York-i magyar ENSZ-képviselet "egyes országokkal és ország csoportokkal való találkozókat és előadási lehetőségeket szervez". Martonyi New Yorki-i programjában ugyanakkor a diplomáciai kapcsolatok felvételéhez köthető konkrét esemény nem szerepel.

A Magyarország által megkeresett szigetországokról itt, a Tuvalu és Nauru tiszteletbeli konzulja által vázolt együttműködési lehetőségekről itt olvashat bővebben. Az óceániai országok egy része az utóbbi években különböző nagyságrendű kereskedelmet is folytatott Magyarországgal: az Óceániába vitt magyar árukról és az onnan importált termékekről itt talál összeállítást.