"Lehet, hogy rasszista lettem" - polgármester-választásra készül Gyöngyöspata

Gyöngyöspata, időközi választások
Vágólapra másolva!
Nyugodt hangulatban várják a vasárnapi polgármester-választást Gyöngyöspatán. A helyiek a választás legfontosabb ügyének a cigány-magyar együttélés problémáját tartják, de sokan a megemelt rendőri jelenlétet is zavarónak nevezték. Ismerje meg, hogy kik küzdenek vasárnap Gyöngyöspatáért, ki ígér katonás mentalitást és ki együttműködőt!
Vágólapra másolva!

"Az elsődlegesen megoldandó dolog a cigány-magyar együttélés" - mondta az [origo]-nak egy férfi a hétfőn este megrendezett kampánygyűlésen Gyöngyöspatán. A gyűlésen körülbelül 60 ember vett részt, és sokkal csendesebb volt a hangulat, mint azon a márciusi gyűlésen, amelyen roskadásig megtelt a művelődési ház, és amelyen a településen akkoriban járőröző Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, majd az oda önvédelmi tábort hirdető Véderő nevű szervezet tagjai is jelen voltak.

A hétfői gyűlést további kampányesemények fogják követni egészen vasárnapig, amikor a településen időközi polgármester-választást fognak tartani. A választás azért vált szükségessé, mert áprilisban egészségi okokból, azonnali hatállyal lemondott Gyöngyöspata polgármestere. Tábi László akkor arra a kérdésre, hogy lemondása összefüggésben van-e a településen az elmúlt időszakban történtekkel, annyit mondott: "elképzelhető".

"Ezek után, azt hittem, senki sem fogja vállalni, mégis nyolcan jelentkeztek" - mondta az [origo] helyszíni tudósítóinak egy idősebb nő a templom mellett. A gyöngyöspatai polgármesterségért hét független jelölt és a Jobbik helyi vezetője is indult. A jelöltek között van többek között a települést jelenleg is vezető alpolgármester, egy önkormányzati képviselő és több helyi vállalkozó is, de egy, a szomszédos településen élő férfi és a Véderő nevű szervezet magyarországi parancsnoka is összegyűjtötte az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket.

"Kivételes" - mondta az [origo]-nak a polgármester-választáson induló jelöltek számáról egy helyi lakos, Felföldi László. A 2006-os és a 2002-es önkormányzati választáson ugyanis csak két jelölt indult, 1998-ban pedig vetélytárs nélkül győzött az akkori polgármester. "Eszes Tamás a legalkalmasabb" - tette hozzá Felföldi, mert szerinte a Véderő parancsnoka tisztázná a roma-magyar kérdést. "Biztos nem cigányüldözés lenne" - mondta Felföldi. Szerinte azonban nem lesz könnyű helyzetben az új polgármester. "Ha valaki ígéretekkel nyer, és az is marad, akkor itt biztos megint választás lesz" - tette hozzá.

A helyi jelöltek közül válogatnának a pataiak

A helyiek szerint a településen nyugodt a hangulat, az [origo] által megkérdezett falusaik csak egyetlen feszült helyzetet emeltek ki: a Juhász Oszkár jobbikos jelölt és Eszes Tamás közötti konfliktust. Juhász korábban azt állította, hogy Eszes megütötte. A Véderő parancsnokát később egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Gyöngyösi Városi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt. A nem jogerős ítélet végrehajtását a bíróság négy év próbaidőre felfüggesztette. A vád szerint Eszes ellenállt a rendőri intézkedésnek, amikor június 13-án, a Juhásszal történt szóváltás után garázdaság gyanújával elő akarták állítani.

"Eszes és Juhász most ellenfelek, de régebben együtt csinálták" - mondta az [origo]-nak egyik, a neve elhallgatását kérő ismerőse. Szerinte a SZJPE járőrözése idején a két polgármesterjelölt "együtt járt eligazításra". A férfi szerint egyébként Eszes "keményebb stílus", de nagy hátránya, hogy sohasem lakott Gyöngyöspatán.

"Messziről jött ember azt mond, amit akar" - mondta a templom mellett álló idős nő, és hozzátette, hogy a településen élő jelölteket támogatja. Szerinte egyébként a fizetés miatt indulhattak ennyien a posztért. Az idős nő és a vele beszélgető barátnője is egyöntetűen azt állította, hogy a "cigánysággal van a fő probléma" a településen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Folyamatosan járőröznek a romák által lakott Bem utcában (A képre kattintva galéria nyílik)

"Lehet, hogy rasszista lettem" - mondta az egyikük, és hozzátette, hogy már négy éve él a faluban, és szerinte az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor egy idős férfi öngyilkos lett a romák által lakott településrészhez közeli Bajcsy utcában. A helyi Jobbik vezetője szerint az idős férfi azért lett öngyilkos, mert helyi árvízkárosult cigány családokat akartak a szomszédságába költöztetni.

A két idős nő szerint visszatérő probléma, hogy a romák szemetelnek és "odapiszkítanak" a templom köré. "A legfontosabb, amit elvárunk, hogy rend legyen" - mondták, és azt is hozzáfűzték, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás mellett ez nem lehetséges. "Ha most itt jönne egy cigány ember, én se mérnék itt hangosan beszélni" - mondta egy másik helyi.

"Sok ember van a faluban, aki nem csípi a buránkat"

"Arra megy ki a játék, hogy hagyják el a gyöngyöspatai romák a falut, mert nem akarnak már a magyarok a romákkal élni" - mondta az [origo]-nak két, a faluban sétáló roma hétfő délelőtt. Azt is hozzátették, hogy ugyan támogatják a saját jelöltjüket, Farkas Jánost, de végül is nekik mindegy, hogy ki nyeri a polgármester-választást, "csak nehogy bajt csináljon".

"Erősen támogatjuk a vajdánkat, bízunk benne" - mondta egy másik roma férfi, Váradi Norbert. Szerinte "jó lenne már, ha vége lenne ennek az ügynek", mert kisebb atrocitások most is érik őket. A romák által lakott utcában többen is beszámoltak arról, hogy vasárnap egy roma családot "halálosan" megfenyegetett egy fekete kocsiból kikiabáló férfi.

"Sok ember van a faluban, aki nem csípi a buránkat" - mondta Váradi, és hozzátette, hogy "próbálnak úgy viselkedni, hogy jó legyen". "Oszkár és Eszes, ha ezek lesznek, akkor rosszabb lesz a helyzet" - tette hozzá a polgármester-választásra utalva. Szerinte egyébként most normálisan folyik az élet, és a rendőrök jelenlétének is örülnek, de azért vannak problémáik a naponta többször is az utcájukban járőröző rendőrökkel. A szomszédos házban lakók szerint jó, hogy itt vannak a rendőrök, és hangos "köszönjük!" felkiáltással fogadták az éppen előttük elhaladó járőröket.

"Biztos úr, ne kössön már belém!" - mondta viszont egy roma férfi egy sarokkal arrébb egy őt megszólító rendőrnek. A rendőr egy rövidebb szóváltás után továbbment, de a környéken lakók láthatóan haragosan olyanokat mondtak, hogy a "rendőrök is ellenünk vannak". A megszólított férfi az [origo]-nak azt mondta, a rendőrök azt kifogásolták, hogy vizet engedett a kútból a vödreibe. Arra a kérdésre, hogy mire kell a víz, rámutatott a felfújható medencéjére.

Kóbor kutyák kísérik a gyöngyöspatai rendőröket

A megemelt rendőri jelenlétet a falu más részein élők zavarónak nevezték. A templom mellett álló idős nő szerint a rendőrök mindig beléjük kötnek valami miatt, őt például többször is felszólították rá, hogy kapcsolja be a biztonsági övét. Azt is megemlítette, hogy nem tudja pontosan, miért is vannak Gyöngyöspatán a rendőrök, azaz kit védenek kitől.

A rendőrök leginkább a Bajcsy utca és a romák által lakott Bem utca kereszteződésében posztolnak. A települést ideiglenesen vezető Matalik Ferencné szerint ez válthatja ki azt, hogy egyesek nem tudják, kiket védenek a rendőrök. "Egyértelmű, hogy védik a romákat, hogy ne menjenek be hozzájuk a szélsőséges elemek" - mondta Matalik, és azt is hozzátette, hogy emellett a többi lakost is védik, például attól, hogy bármit is lopjanak tőlük.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Zavarja a lakosokat a folyamatos ellenőrzés (A képre kattintva galéria nyílik)

"A roma lakosság sokkal együttműködőbb és sokkal nagyobb súlyt fektetnek a környezetük tisztán tartására" - mondta Matalik. Szerinte ez annak a hatása, hogy először félelmet keltettek bennük, aztán pedig megjelentek a rendőrök, és "ez visszafogta őket". Gyöngyöspatán jelenleg is sok rendőrt látni, de például már nem igazoltatták az autósokat a településre vezető úton. Új társaságot kaptak viszont: az [origo] helyszíni tudósítói többször is látták, hogy kóbor kutyák kísérik a járőröző rendőröket. Az egyik rendőr szerint a kisebb fajta kutyák nem az övék, hanem azok "követik őket".

Biztonság, munkahely, stabilitás

A helyi lakosoknak eltérő véleményük volt a jelöltekről. Többen is megemlítették, hogy súlytalanok is vannak közöttük, egy férfi szerint van, aki csak "heccből" indult, ráadásul többeknek problémát okozott az is, hogy összeszámolják a jelölteket. A legtöbb, általunk megkérdezett helyi fontosnak tartotta, hogy a következő polgármester visszaállítsa Gyöngyöspata jó hírnevét. Többen panaszkodtak, hogy az elmúlt hónapok eseményei miatt jelentősen kevesebben jönnek a faluba. A templom gondnoka szerint sokkal kevesebben keresik fel az egyébként a falu egyik nevezetességének tartott templomot is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gyöngyöspata jó hírnevét szeretnék visszakapni a helyiek (A képre kattintva galéria nyílik)

Ottjártunkkor mind a nyolc polgármesterjelöltet megpróbáltuk elérni, de többen nem tartózkodtak a településen, illetve elérhetetlenek voltak. Az általunk megkérdezett jelöltek mindannyian fontos teendőnek nevezték a közbiztonság rendbetételét, más dolgokban azonban eltért a véleményük.

"Kemény ember kell ide, mert tudni kell nemet mondani" - mondta az [origo]-nak Nádudvari Károly, aki nagyrédei lakosként indul a gyöngyöspatai választásokon. Nádudvari azt mondta, azért kampányol, mert nagyon bántja, hogy "Gyöngyöspata ilyen mélyre süllyedt". Szerinte korábban nem voltak gondok a romákkal, de most például "egyetlen roma porta sincs megművelve", és az is zavarja, hogy szerinte a romák által lakott utcában csak "kártyáznak". "Munkára kell fogni őket" - mondta.

A munkahelyteremtést nevezte a legfőbb feladatnak Matalik Ferencné, a települést jelenleg irányító alpolgármester is. "Nem az asztalverésre helyezem a hangsúlyt" - mondta, és hozzátette, hogy a kormány is földmunkaprogrammal segíti a települést. Ez szerinte erdőtelepítésből, növénytermesztésből ás állattenyésztésből fog összeállni, és szeptemberben indul el. "Azt szeretnénk, ha ezek után újra megismernék Patát" - mondta Matalik. Szerinte az utóbbi időben elmaradtak a turisták a faluból, pedig "van itt egy világhírű templomunk, egy hétsoros pincefalunk, vannak gyümölcseink, és a borunk is nagyon jó minőségű".

"A falu sorsa megpecsételődött, erkölcsileg és anyagilag is rosszul állunk" - mondta Simó István polgármesterjelölt. Szerinte a Jobbik részéről érkező negatív kampány miatt nincsenek vendégek a panziókban. "Ez nem a közbiztonság miatt van" - mondta az egyébként szintén panziótulajdonos Simó. Szerinte a legfontosabb dolog jelenleg a pénzügyi stabilitás megteremtése, mert "ha van pénz, akkor mindenre van lehetőség".

http://photosynth.net/embed.aspx?cid=69182893-05c6-42b9-9e36-a13fafcf6b59&delayLoad=true&slideShowPlaying=false

Nézze meg a Gyöngyöspatáról készült interaktív körpanorámánkat! Ha számítógépén nincs telepítve a Microsoft Silverlight, a képre kattintva néhány másodperc alatt telepítheti azt, és máris feltérképezheti a települést!
Fotók: Pályi Zsófia [origo]

Több jelölt bevezetné az "érpataki modellt"

"Közbiztonság és vagyonbiztonság" - mondta az [origo]-nak Juhász Oszkár arra a kérdésre, hogy mit tart elsődleges fontosságúnak Gyöngyöspatán. Azt is hozzátette, hogy polgármesterré választása esetén bevezetné a településen az "érpataki modell" helyi viszonyokhoz alkalmazkodó változatát, illetve Tiszavasvárihoz hasonlóan csendőrséget hozna létre Gyöngyöspatán.

Juhász szerint nem a Jobbikhoz köthetőek azok az események, amelyek "hírhedté" tették Gyöngyöspatát, hanem elsősorban a Véderő táborához, a romák kimenekítéséhez, illetve a verekedésekhez. "A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület nem követett el bűncselekményt" - mondta Juhász a márciusban két héten át járőröző, jobbikosokat is a sorai között tudó polgárőr egyesületről. Juhász közleményben is elhatárolódott a Véderőtől. Szerinte Eszes Tamás korábban "a pozitív oldalát" mutatta nekik, és csak azért "tűrték el", mert nem rendelkeztek róla elég információval.

Eszes Tamás telefonos megkeresésünkre annyit közölt, hogy a honlapján tette nyilvánossá a polgármester-jelöltséggel kapcsolatos információkat. A honlap szerint az önmagát "katonásnak" nevező Eszes elsősorban rendet és nyugalmat szeretne a településen, és azt is megígéri, hogy ha megválasztják, "állandó gyöngyöspatai lakos lesz". Eszes elképzelései között szerepel annak a Kecskekő nevű domboldalnak a "felvirágoztatása" is, ahová a Véderő táborát szervezte volna, és amelynek a tőszomszédságában helyezkedik el a romák által lakott utca is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Eszes pincéje a Kecskekőn (A képre kattintva galéria nyílik)

Eszes tervei között szerepel az úgynevezett "érpataki modell" azonnali bevezetése is. Ezt a modellt Tábi László korábbi polgármester is javasolta, de Juhász Oszkár jobbikos jelölt is megvalósítaná. A márciusi lakossági fórumon jelen is volt az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán is. Az érpataki polgármester akkor azt mondta, hogy ők a településükön szövetségesként tekintenek azokra, akik a közéleti tevékenységükkel és a magatartásmódjukkal "építenek". Akik viszont rombolnak, azok szerinte ellenségek, akiknek vagy meg kell változniuk, vagy el kell költözniük, vagy börtönbe kell kerülniük.

Az [origo] megpróbálta elérni többek között a függetlenként induló Maka Barnabást és a helyi Roma Kisebbségi Önkormányzatot vezetőjét, a szintén polgármesterjelölt Farkas Jánost is, de egyikükkel sem volt alkalma beszélni. A szintén függetlenként induló Bernáth Magdolna megkeresésünkre azt mondta, hogy nem nyilatkozik addig, ameddig meg nem választották, de a hétfő este megtartott kampányzáró gyűlésén többek között a közbiztonság és a helyi turisztika fontosságát hangsúlyozta.