Nem tudták beidézni a bíróságra azt a szerb-montenegrói állampolgárságú roma házaspárt, akik abban a szobában laktak a debreceni menekülttáborban, amelyre 2008 márciusában rálőttek. A romák elleni támadások büntetőtárgyalásán csak a tábor biztonsági őrei számoltak be az akkori eseményekről, azt mondták, látták, hogy az egyik golyó az ablakon keresztülhatolva roncsolta a szoba ajtaját.

A debreceni menekülttábor elleni három évvel ezelőtti támadás bizonyítási eljárásával folytatódott a romák elleni támadások büntetőtárgyalása kedden a Pest Megyei Bíróságon.

A vádirat szerint K. Árpád elsőrendű vádlott - miután testvérével, K. István másodrendű és P. Zsolt harmadrendű vádlottal és eddig ismeretlen negyedik társukkal 2008 márciusában kiraboltak egy besenyszögi vadászt - elhatározta, hogy a rabolt Mauser golyós puskát éles helyzetben is kipróbálja, ezért 2008. június 2-ára virradóra 260 méter távolságról kétszer rálőtt a debreceni menekülttábor második emeleti szobájának egyik világos ablakára. (A vádlottak lakásán korábban egy közel félméteres machete mellett sokkolót, viperát és gépkarabélyt is lefoglaltak, erről itt olvashat bővebben.)

A helyiségben egy szerb-montenegrói állampolgárságú, menekültként Magyarországon tartózkodó roma házaspár lakott, de nem sérültek meg. A keddi bizonyítási eljárásra tanúként idézték be a párt, de mivel már nem tartózkodnak a táborban, és nincs elérhető címük Magyarországon, nem tudták nekik az idézést kézbesíteni. Egy harmadik, szerb állampolgárságú férfi, aki a lövések után értesítette a biztonsági őröket, szintén nem jelent meg, mert időközben visszaköltözött hazájába.

 

 

Tanúként hallgatta meg viszont a bíróság azt a három biztonsági őrt, akik szolgálatban voltak a támadás éjjelén a debreceni Sámsoni úti befogadóállomáson. Elmondásuk szerint éjféltájban egy pukkanást hallottak, elmentek a bejárati kapunál lévő kerítéshez, de nem láttak senkit. Először azt hitték, valakik petárdáztak, de később odament hozzájuk a szerb állampolgárságú, magyarul jól beszélő férfi, és azt mondta, belőttek egy második emeleti szoba ablakán.

A biztonsági őrök azt mondták, felmentek a szobába, látták a lövedék becsapódásának helyét, és azonnal értesítették a rendőröket. Látták, hogy az egyik golyó az ablakon keresztülhatolva roncsolta a szoba ajtaját.

A vádirat szerint a menekülttáborra leadott lövések után a vádlottak célzott támadásokat indítottak a rabolt fegyverekkel romák által lakott házak, majd kimondottan emberek ellen, kilenc helyszínen összesen 78 lövést adtak le, és hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint a tettesek ötvenöt ember testi épségét veszélyeztették.

támadássorozat elkövetésével négy férfit gyanúsítanak: K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt. Az előzetesben lévő férfiakat 2009. augusztus 21-én fogták el egy debreceni szórakozóhelyen, három héttel a kislétai támadás után.

A büntetőper szerdán a vádlottak pszichológiai és elmevizsgálata szakértői eredményének ismertetésével folytatódik.

A romák elleni támadássorozatról szóló összes cikkünket itt találja.