Ismét "kirívóan olcsó" ajánlat ellen nyert Pintér Sándor egykori cégcsoportja

Vágólapra másolva!
A sokadik közbeszerzési eljárását nyerte meg a korábban Pintér Sándor belügyminiszter által tulajdonolt biztonsági cégcsoport, amelynek egyik tagja fogja őrizni mostantól a következő három évben a hazai földgázvezetékrendszert üzemeltető cég létesítményeit. A közbeszerzési iratból kiderül, hogy volt olyan ajánlat, amelyet azért nyilvánítottak érvénytelennek, mert "kirívóan olcsónak" ítélték meg, ami nem először fordul elő a cégcsoport pályázatain.
Vágólapra másolva!

A következő három évben a Pajzs 07 Biztonságvédelmi és Magánnyomozó Zrt. nevű cég őrei látják el a magyarországi földgázszállító vezetékrendszert üzemeltető Földgázszállító Zrt. (FGSZ) létesítményeinek védelmét - derül ki a Közbeszerzési Értesítő szerdai számában megjelent hirdetményből. A dokumentum szerint a két cég június végén írta alá az összesen 350 millió forintos megbízásról szóló szerződést.

Az FGSZ ugyan a Mol tulajdonában van, és így magáncégnek számít, viszont az állami szervekhez hasonlóan vonatkoznak rá a közbeszerzési szabályok, miután a tevékenységét úgynevezett "kizárólagos jog alapján folytatja". (A közbeszerzési eljárás márciusban indult, közben zajlott le az az ügylet, amelynek révén az állam jelentős, de kisebbségi tulajdonrészt szerzett a Molban.)

A Pajzs 07 Zrt. tulajdonosa a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) nevű védelmi cég, amelyet egészen a tavalyi választásokig Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter tulajdonolt. A kormányváltás után az addig is a piac meghatározó szereplőjének számító CBSZ több állami megbízást is kapott, köztük a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

"Kirívóan alacsony ár"

A Földgázszállító által kiírt pályázatra az eredményről szóló hirdetmény szerint összesen nyolc ajánlat érkezett, ebből azonban csak hármat ítéltek érvényesnek. Ezek közül az egyik a Pajzs 07 anyacége, a CBSZ volt, a harmadik cég pedig az In-Kal Security 2000 Kft. volt. A három pályázó közül a Pajzs 07 adta a legalacsonyabb árat, viszont a hirdetmény alapján feltételezhető, hogy érkezett nála olcsóbb ajánlat is. A dokumentumban szerepel ugyanis az, hogy volt olyan ajánlat, amelyet annak alapján nyilvánítottak érvénytelenné, hogy "az ellenszolgáltatás kirívóan alacsony volt".

Szerdán délben megkerestük az FGSZ-t többek között azzal a kérdéssel, hogy pontosan mekkora összeg szerepelt ebben az ajánlatban, illetve milyen indokkal minősítették "kirívóan alacsonynak". Az FGSZ kérdésünkre annyit közölt, hogy a közbeszerzési törvény előírásainak megfelelően állapították meg, hogy "kirívóan alacsony" ajánlatról van szó. A törvényben valóban szerepel ennek leírása (a 86. szakaszban), a cég azonban jelezte, hogy nem kíván részleteket közölni az érvénytelennek minősített ajánlatról, így a pontos eljárás nem megismerhető.

Nem ez az első alkalom, hogy a CBSZ-csoporthoz tartozó cég úgy nyer közbeszerzési pályázatot, hogy vannak nála alacsonyabb összegű ajánlatok is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közbeszerzési pályázatán például a hirdetmény szerint a CBSZ adta be a legdrágább ajánlatot, amelyet a vagyonkezelő szerint végül azért fogadtak el, mert az értékelés során az összes többi ajánlat érvénytelennek bizonyult. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kiírt közbeszerzést is úgy nyerte meg a CBSZ, hogy az eljárásból kizártak három olyan pályázót, amelyek a fürdőcég szerint "kirívóan olcsó" ajánlatokat adtak be (részletek ebben a cikkünkben).

Adásvétel a választások előtt

Honlapja szerint a Civil Biztonsági Szolgálat 17 éves múltra tekint vissza, és már a tavalyi választások előtt is olyan nagy ügyfelekkel büszkélkedhetett, mint az OTP, a Mol, a MÁV vagy a Magyar Honvédség. A cégnek 2009-ben a mérlege szerint 5,4 milliárd forintos bevétele volt, adózott nyeresége pedig meghaladta az 1 milliárd forintot. A CBSZ-nek tulajdonrésze van több más biztonsági cégben is, legutóbbi mérlege szerint a Pajzs 07 Zrt.-t 2008-ban vásárolta meg.

Ezt a jól menő vállalatcsoportot adta el Pintér Sándor a tavalyi választások előtt egy Prostasia Zrt. nevű cégnek, amelyet 2010 januárjában alapítottak ötmillió forintos jegyzett tőkével. A Prostasia tulajdonosa egy Kántor Tibor nevű férfi, akinek korábbi gazdasági tevékenységéről a cégnyilvántartás alapján annyi tudható, hogy egyik tulajdonosa és ügyvezetője a 2006-ban alapított Occulto and 2006 Kft. nevű cégnek. Ez nem túl sikeres cég, 2009-ben például nulla forint bevétele volt a mérlege szerint, 2008-ban is mindössze 6,9 millió forint folyt be a kasszájába. Kántort a CBSZ vásárlása idején kerestük, de telefonos elérhetősége nem volt fellelhető, a cégnyilvántartásban talált e-mail címére elküldött kérdéseinkre pedig nem válaszolt.