Milliárdos állami megbízásokat nyert el titokban az elmúlt években az a cég, amelynek az ügyészség szerint köze van Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárának vesztegetés miatti meggyanúsításához. Az Eclipse Zrt. számos megbízását korábban nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva titkosították, pedig a cég nem rejtőzött a nyilvánosság elől: vezetői luxus sportkocsik egész sorát gyűjtötték össze, a cég egyik legnagyobb állami megbízásánál pedig felbukkan Pintér Sándor lánya is.

"Az ügyészségen kétszer is elmondtam mindent, amit tudok, ha Eiselt György elkövetett valamit, azt a saját kontójára tette" - mondta az [origo]-nak egy korábban a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál (NKH) dolgozó középvezető, akit kihallgattak az ügyészek Eiselt György, az NKH akkori főigazgatójának, a Belügyminisztérium jelenlegi helyettes államtitkárának ügyében. Az egykori NKH-s középvezető arra hivatkozva kért névtelenséget, hogy "az NKH-nál már így is sokan méltatlanul belekeveredtek Eiselt és az Eclipse üzelmeibe".

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az [origo]-nak megerősítette az MTV Híradójának információját, miszerint Eiselt Györgyöt gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség a héten (erről bővebben itt olvashat).

Fazekas Géza azt mondta, hogy "vezető beosztású, fontosabb ügyben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják Eiselt Györgyöt", aki az ügyészség szerint nem helyettes államtitkárként, hanem korábban, a Nemzeti Közlekedési Hatóság egyik vezetőjeként követte el a bűncselekményt.

A Belügyminisztérium az eljárás végét várja

A gyanú szerint Eiselt György 2009-ben a NKH stratégiai és módszertani főigazgatójaként egy luxusautót kapott használatra az eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozására meghirdetett pályázat későbbi nyertesétől, az Eclipse Zrt-től. Büntetőeljárás indult a cég vezetője ellen is, aki a gyanú szerint az autót bérelte a közlekedési hatóság főigazgatójának.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a részletekről nem beszélt, csak annyit mondott, hogy az ügyben több embert is meggyanúsítottak és kihallgattak az elmúlt napokban, ők nem közszereplők. Fazekas Géza hozzátette, hogy "az ügyben eddig nem merült fel szabadságot korlátozó intézkedés elrendelése", vagyis a gyanúsítottak szabadlábon maradhatnak.

Megkérdeztük a Belügyminisztériumtól, Pintér Sándor miniszter tervez-e valamilyen intézkedést, miután kiderült, hogy helyettes államtitkárát meggyanúsította az ügyészség. A tárca cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre. Az MTV Híradójával kedden annyit közölt a minisztérium, hogy az "ártatlanság vélelmére tekintettel a belügyminiszter az eljárás befejezésekor alakítja ki álláspontját az ügyben".

Titkosított szerződések

Ahogy arról az [origo] korábban beszámolt, az Eclipse Zrt. ügyében 2010 márciusában hét embert helyeztek előzetes letartóztatásba, köztük a cég tulajdonosait. Az elfogott részvényesek között volt P. László is, aki a Zömök Kft tulajdonosa is, és akiről a csütörtökön megjelenő Heti Válasz azt írta, hogy érintett lehet a kémügyben. A lap szerint ő a Szilvásy-ügyben a negyedik gyanúsított, akinek az volt a feladata, hogy poligráfos hazugságvizsgálatokkal szűrje ki, milyen útvonalon szivárognak titkosszolgálati információk a Fideszhez (részleteket itt olvashat). A lap saját következtetéseire alapozza ezt az állítását.

Az Eclipse Zrt. vezetői ellen áfacsalás és pénzmosás gyanújával nyomoztak a vámosok és rendőrök is. A gyanú szerint az állami megrendeléseket is elnyerő informatikai cég fiktív építőipari cégeken keresztül próbálta eltüntetni nyereségét, hogy ne kelljen utána adót fizetnie, és a gyanú szerint nagyjából hárommilliárd forintnyi áfát nem fizettek be (itt olvashatja a részleteket). A vámosok tavaly a Blikk szerint egymilliárd forint értékben zárolták a cég, illetve tulajdonosainak vagyonát, lefoglaltak több nagy értékű gépkocsit: egy Ferrarit és egy Porschét, illetve még keresnek egy Lamborghinit.

Az Eclipse Zrt. többször is kapott állami cégektől megbízást úgy, hogy azt nemzetbiztonsági indokokra hivatkozva mentesítették a nyílt közbeszerzés alól. Az ilyen beszerzéseket olyankor szoktak igényelni az állami cégek és hivatalok, ha felmerül, hogy azok teljesítése nemzetbiztonsági szempontból érzékeny információkat is érinthet.

Az Eclipse Zrt.-ről korábban cikksorozatot közlő Figyelő húsz milliárd forintra becsülte azt az összeget, amennyiért a társaság - többnyire a fent említett nemzetbiztonsági okokból titkosított szerződések alapján - különböző számítástechnikai szolgáltatásokat nyújtott, elsősorban a Nemzeti Közlekedési Hatóság, illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) számára.

Fotó: Ancsin Gábor [origo]
Autós eredetvizsgálat (képünk illusztráció)

A lap szerint a cég szoros nemzetbiztonsági kapcsolatokkal rendelkezett (erről itt olvashat), a legutóbbi, a KEK KH-val az eredetvizsgálati szoftverfrissítésről szóló, 2009-ben kötött közel ötmilliárdos szerződés projektvezetője pedig Pintér Sándor belügyminiszter lánya volt. Pintér Hajnalkát ugyanakkor sem gyanúsítottként, sem tanúként nem hallgatták ki az Eclipse-üggyel kapcsolatban. Az Eclipse Zrt. Pintér Sándor cégének, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. irodaházában is bérelt irodahelyiségeket, a vámosok korábban itt is házkutatást tartottak.

Hétmilliós Mercedes?

Az Eclipse Zrt. neve egy másik büntetőeljárásban is felmerült. A Figyelő tavaly azt írta, hogy a birtokába kerültek olyan dokumentumok, amelyek bizonyítják, hogy Eiselt György, az eredetvizsgálathoz használt rendszer üzemeltetéséért felelős NKH főigazgatója egy olyan, német rendszámú, több mint hétmillió forintot érő Mercedesszel járt, amit az NKH egyik beszállítója, az Eclipse bérelt neki (az ügyről részleteket itt olvashat).

Az [origo] akkor megkereste az NKH-t, amely a Mercedesre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy Eiselt Györgynek a hatóság 2008 januárjában egy Skoda Octavia típusú szolgálati személygépkocsit biztosított. "Azt, hogy esetlegesen milyen más gépjármű van a magántulajdonában vagy magánhasználatában, a hatóságnak mint munkáltatónak nincs lehetősége vizsgálni" - írta akkor az NKH kommunikációs főosztálya.

Az Eclipse Zrt. jogi képviselője pedig azt közölte, hogy az Eclipse nyilvántartásai között nem található olyan, a cég által aláírt dokumentum, amely "bármilyen általa bérelt személygépkocsi használatát Eiselt György részére átengedte volna".

Rendőrből helyettes államtitkár

A Belügyminisztérium meggyanúsított szabályozási és koordinációs helyettes államtitkárával Pintér Sándor korábban is együtt dolgozott. A régebben rendőrként, majd a rendőrség belső elhárításaként működő Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (RVSZSZ) vezető helyetteseként is dolgozó Eiselt György 2000 és 2002 között informatikai és távközlési helyettes államtitkár volt a Pintér által vezetett Belügyminisztériumban.

Az MTI híradatbankja szerint olyan ügyekkel foglalkozott, mint például a választások technikai levezénylése, a házi őrizetben lévő gyanúsítottak ellenőrzésére szolgáló lábbilincsek beszerzése, illetve különböző okmánycserék lebonyolításának megszervezése.

Eiselt a 2002-es kormányváltás után a magánszférában dolgozott, majd 2007-ben a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál a virtuális személyazonosító bevezetésének előkészítéséért felelt. 2007 végén lett a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatalánál elnöki tanácsadó, majd programiroda-vezető volt, 2009-ben pedig stratégiai és módszertani főigazgató lett, és innen ment ismét a Belügyminisztériumba.

Az NKH-s vezetők állítólag nem tudták

Az NKH már idézett középvezetője azt mondta az [origo]-nak, hogy az NKH akkori vezetéséből tudomása szerint mindenkit kihallgatott az ügyészség Eiselt ügyével kapcsolatban, "többeket többször beidéztek". Szerinte "ha igaznak bizonyul az egykori főigazgatóval szembeni gyanú, ha valóban lefizette az Eclipse egy kocsival, meg ki tudja, mivel, akkor valószínűleg nem az NKH-s vezetők tudtával nyomta az Eclipse-et, vagy csak egy-két ember tudott az összefonódásról".

Horváth Zsolt Csaba, aki akkor volt az NKH elnöke, amikor Eiselt főigazgatóként dolgozott, azt mondta az [origo]-nak, hogy "semmilyen formában nem kívánja kommentálni az ügyet".