Gyanúsítottként hallgatták ki Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt

2011.07.13. 9:30

A Debreceni Katonai Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Gergényi Pétert. A volt főkapitánynak a Magyar Hírlap információja szerint azért kell felelnie, mert a 2006-os tüntetések alatt több rohamosztagos rendőrön nem volt szolgálati azonosítószám. Gergényi Péter ügyvédje szerint a gyanúsítás megalapozatlan és törvénysértő.

Gyanúsítottként hallgatta ki a Debreceni Katonai Ügyészség Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt - erősítette meg Gulyás Gábor ügyvéd a Magyar Hírlap információját a távirati irodának.

A védő csak annyit árult el, hogy ügyfele panasszal élt a gyanúsítás ellen, mert az szerinte megalapozatlan és törvénysértő. Az ügyről Gulyás Gábor további részleteket nem kívánt közölni, így arról sem adott tájékoztatást, hogy pontosan mivel gyanúsították meg a volt főkapitányt.

A Magyar Hírlap pontosan meg nem nevezett forrásból származó információi szerint Gergényinek azért kell felelnie, mert a 2006-os tüntetések alatt több rohamosztagos rendőrön nem volt szolgálati azonosítószám, amelyet parancsnoki utasításra vettek le magukról. Ez egy 2005-ös rendelkezés szerint törvénysértő.

Kiss Attila alezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetője megerősítette, hogy az ügyészség tavaly november óta vizsgálja a 2006-os tüntetésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések jogszerűségét. A Magyar Hírlap információját, miszerint kedden gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot, volt budapesti rendőrfőkapitányt, Kiss Attila nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A folyamatban lévő ügy részleteiről az alezredes nem kívánt nyilatkozni, azt viszont elmondta, hogy a Katonai Főügyészség jelölte ki a Debreceni Katonai Ügyészséget a 2006-os eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedések vizsgálatára. A vizsgálat jelenleg is tart, a kihallgatások folytatódnak, és még több hónapig is eltarthatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK