Jogerősen javítóintézetre ítélték a macskát meggyújtó fiatalokat

Vágólapra másolva!
Bolti lopások és egy kölyökmacska halálra kínzása miatt jogerősen javítóintézeti nevelésre ítélt a Győri Városi Bíróság három fiatalt. A fiúk egy ausztriai bolti lopásokkal vádolt társaság tagjai voltak.
Vágólapra másolva!

Jogerősen javítóintézeti nevelésre ítélte a Győri Városi Bíróság szerdán azt a három fiatalt, akik tavaly burgenlandi és soproni boltokból loptak, valamint halálra kínoztak egy kölyökmacskát. Az állatot meggyújtó fiú két év, két társa egy év hat, illetve egy év nyolc hónapos büntetést kapott. Az ítélet szerint a két fiatalkorú bűnsegédje volt az a fiú, aki mintegy két méter távolságból szemlélte az eseményeket, de nem tett semmit annak megakadályozására, ezért ő egy év nyolc hónapos büntetést kapott.

A kilenc fiatal - köztük egy nagykorú - ellen folyó eljárás vádirata szerint a soproni nevelőintézetben alakult társaság tagjai jellemzően a burgenlandi Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) és Nagymartonban (Mattersburg), illetve Sopronban követtek el napi rendszerességgel bolti lopásokat; belépés előtt megbeszélték, mit akarnak zsákmányolni.

A tavaly januárban kezdődött kéthetes, majd ősszel folytatódó lopássorozat idején vittek el ruhaneműt, parfümöt, szalámit, csokoládét, de egyszer robogót, több alkalommal pedig kerékpárt is loptak; ezzel forintban számítva többmilliós kárt okoztak. A szakértői vélemény szerint az állatkínzás valamennyi résztvevője tisztában volt azzal, mit tesz, és fel tudta mérni tette súlyát.

Az ítéletet mind a kilenc vádlott, illetve a fiatalkorúak jelen lévő törvényes képviselője tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett. A vádlottak legtöbbje eddig is előzetes letartóztatásban vagy más büntetését töltve ült rács mögött.