Börtönbe vitték a rendőrök a kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajost

Galambos Lajos (egykori NBH-főnök)
Vágólapra másolva!
Elrendelte a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója előzetes letartóztatását. Szilvásy György volt titokminiszter és Laborcz Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője esetében viszont helyben hagyták a korábbi döntést, amely nem rendelt el kényszerintézkedést a gyanúsítottakkal szemben. Galambost a fővárosi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.
Vágólapra másolva!

Elvitték a rendőrök és a fővárosi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatóját csütörtök reggel - közölte Molnár Lajos, a volt főigazgató védője az MTI-vel. Az ügyvéd elmondta: erről a család értesítette őt.

Molnár Lajos ebből arra következtetett, hogy a bíróság elrendelte a kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajos előzetes letartóztatását, bár hivatalosan ő erről nem kapott tájékoztatást. Később a döntésről beszámolt az MTI-nek a táblabíróság büntető kollégiumának vezetője. Czine Ágnes Galambos Lajos esetében csak annyit mondott: megváltoztatta a táblabíróság a házi őrizetről szóló korábbi döntést. Ennek indoklását, tehát azt, hogy miért döntött így az ítélőtábla, nem közölte. Szavai szerint ezt nem teheti a minősített adatokról szóló törvény rendelkezései miatt. Szilvásy György volt titokminiszter és Laborcz Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője esetében helyben hagyták az előző döntést, amely nem rendelt el kényszerintézkedés.

Galambos Lajosnál először vesztegetés miatt tartottak házkutatást, majd kémkedéssel gyanúsították meg, a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa pedig július 1-én házi őrizetbe helyezte. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, ennek eredményeként döntöttek most az előzetes letartóztatás elrendeléséről.

Galambos meggyanúsítása után kémkedés gyanújával őrizetbe vették Szilvásy György volt titokminisztert és Laborcz Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjét is, őt bűnpártolással gyanúsítják (a három férfi kapcsolatáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben). A bíróság Szilvásyt és Laborczot is szabad lábra helyezte, az ügyben csak egy negyedik férfit helyeztek eddig előzetes letartóztatásba, akinek nem hozták nyilvánosságra a nevét, de a Hír Tv úgy tudja, hogy P. László az.

Az ügyészség egyelőre semmit nem árult el arról, hogy milyen ügyben vették őrizetbe a férfiakat, emiatt elég sok találgatás látott napvilágot. A magyar sajtó többek között már az Egymásért Alapítvánnyal, a magyar Mol-részvények orosz kézre kerülésével és kormányzati portálok feltörésével is összefüggésbe hozta őket.

A Heti Válasz csütörtökön arról írt, hogy Galambos 2007-ben "bevitte (...) afféle külsős humánerő-átvilágítónak" P. Lászlót az Nemzetbiztonsági Hivatalba. A Heti Válasz hivatkozás nélkül azt írja, hogy ekkoriban a "nemzetbiztonsági vezetőknek paranoiával határos meggyőződésük volt, hogy az akkori ellenzék sokszor naprakészebb bizalmas ügyekben, mint maga a kormányzat". A Heti Válasz szerint emiatt "lépett szövetségre" az NBH és a Zömök Kft., amelynek az volt a feladata, hogy poligráfos hazugságvizsgálatokkal szűrje ki, milyen útvonalon szivárognak titkosszolgálati információk a Fideszhez (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).