Kormánybiztost kér a miniszterelnöktől Esztergomnak Tétényi Éva

Vágólapra másolva!
"A helyi Fidesz durva támadásaival szemben csak egy, a kormánypárt által kijelölt külső mediátor jelenthet védelmet" - indokolja közleményében Tétényi Éva, Esztergom polgármestere, hogy miért tartja szükségesnek kormánybiztos kinevezését a városban. A helyi Fidesz-KDNP szerint az, hogy Tétényi kormánybiztost kért, egyértelmű bizonyíték rá, hogy képtelen ellátni feladatát, ezért le kellene mondania.
Vágólapra másolva!

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere kormánybiztos kijelölését kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől a településen kialakult helyzet megoldására. "A helyi Fidesz durva támadásaival szemben csak egy, a kormánypárt által kijelölt külső mediátor jelenthet védelmet" - olvasható a polgármester közleményében.

"A település érdekében a béke helyreállítása az első, amit az elmúlt kilenc hónapban nem sikerült elérni, ezért Orbán Viktor személyes közbelépése hozhat gyors eredményt. A mára működésképtelenné vált város harmincezer lakója pártállástól függetlenül egyre türelmetlenebbül várja a megoldást" - írja Tétényi. A polgármester azt mondta: olyan eseményeket ért "a Fidesz durva támadásai" kifejezés alatt, mint a frakció csütörtökre meghirdetett budapesti sajtótájékoztatója, aminek a meghívója szerint ő azt állította, hogy "egyenként kéne megverni a fideszes képviselőket".

Tétényi Éva később közleményt adott ki, amelyben azt írta: tudomására jutott, hogy a Régió Televízió Esztergom stúdiójában július 8-ai stúdióbeszélgetése után a vágóképeket rögzítették, majd a kép- és hanganyagot harmadik személynek kiadták. "A hozzájárulásom nélkül készült felvétel bármely részével kapcsolatban, amennyiben nyilvánosságra kerül, kénytelen leszek megtenni a szükséges jogi lépéseket. Az esetleges súlyos törvénysértésért a kereskedelmi televízió tulajdonosa a felelős, akit jelentős nem vagyoni kártérítésre fogok perelni abban az esetben, ha a tudtom és engedélyem nélkül készült hang- és képanyag nyilvánosságra kerül" - írta a polgármester.

Az esztergomi Fidesz-KDNP szerint az, hogy a város független polgármestere kormánybiztos kinevezését kérte a kialakult helyzet megoldására, egyértelmű bizonyíték arra, hogy Tétényi Éva képtelen ellátni feladatát, s ezért le kellene mondania. Bánhidy Vajk helyi fideszes képviselő több frakciótársával közös sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a polgármester egy közelmúltbeli televíziós háttérműsor után egyebek mellett azt mondta a Fidesz-KDNP esztergomi frakcióvezetőjének, "meg kellene benneteket verni személy szerint". Bánhidy Vajk szerint a polgármester ezzel a kijelentéssel túllépte a politikai korrektség határát.