A bíróság döntése miatt nem sztrájkolhat az egyik BKV-s szakszervezet

Vágólapra másolva!
Elutasította a bíróság a BKV-nál működő szakszervezetek egyikének a kérelmét, amelyben a sztrájk idején még elégséges szolgáltatás megállapítását kérte. Az érdekképviselet vezetője szerint a sztrájktörvény rossz, mert a bíróság nem tudja alkalmazni.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság elutasította a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) a kérvényét, amelyben a sztrájk idején még elégséges szolgáltatás megállapítását kérte. A másodfokú bíróság megsemmisítette az elsőfokú végzést, és a rövid határidő miatt, valamint a szükséges szaktudás hiányában nem tudja megállapítani az elégséges szolgáltatást.

Gulyás Attila, a BKV-nál működő VTDSZSZ elnöke elmondta: az elsőfokú határozatot a szakszervezetek elfogadták volna, de a munkáltató fellebbezett, ezért került másodfokra az ügy. A szakszervezeti vezető szerint a jogerős végzéssel bebizonyosodott, hogy nemcsak a kormány intézkedéseivel, hanem a munkáltatóval szemben sem tudnak a szakszervezetek sztrájkolni. Ha vállalaton belüli konfliktus van, akkor is meg kellene egyezni az elégséges szolgáltatásról a munkáltatóval, de ha az nem sikerül, akkor mindenképpen bírósághoz kell fordulni.

A törvény rossz, mert a bíróság nem tudja alkalmazni, mondta a szakszervezeti vezető, és szerinte azoknál az - általában közüzemi és közszolgáltató - cégeknél, amelyeknek előírták az elégséges szolgáltatás mértéket, ellehetetlenítették a sztrájkjog gyakorlását. A VTDSZSZ most a Legfelsőbb Bíróságig kívánja elvinni az ügyet, illetve olyan akciókat szervezne, amely még törvényes, de kellő nyomásgyakorló ereje van.

A sztrájktörvény tavaly decemberi módosítása óta feltételekhez kötik a sztrájkjog gyakorlását a közszolgáltatóknál. Így kizárólag az elégséges szolgáltatás mértékéről kötött megállapodás birtokában lehet sztrájkolni ezeknél a cégeknél, ennek hiányában pedig az arról döntő munkaügyi bíróság határozatának megszületése után sztrájkolhatnak a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző cégeknél. A sztrájktörvényt több szakszervezet is bírálta.