Havi százezer forintos ösztöndíjjal tartaná itthon a rezidenseket a kormány

Vágólapra másolva!
Novembertől havi százezer forintos ösztöndíjat ajánl fel az egészségügyi tárca azoknak a rezidenseknek, akik még idén jelentkeznek szakorvosképzésre, vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt és legalább tíz évig Magyarországon dolgoznak - jelentette be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pénteken.
Vágólapra másolva!

Havi százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik idén jelentkeznek a szakorvosképzésre, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, illetve nem fogadnak el hálapénzt. A kormány erről szóló döntését egy pénteki sajtótájékoztatón jelentette be Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár.

A Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhat a fizetésén felüli nettó százezer forintos támogatásra, amit november elsejétől öt éven keresztül folyósítanának - mondta Szócska Miklós. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány döntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik.

A Magyar Rezidensszövetség elnöke, Papp Magor májusban jelentette be: december 31-ig tömegesen letétbe helyezik felmondásukat arra az esetre, ha a kormány év végéig nem teljesíti követeléseiket, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a nemzetgazdasági átlag háromszorosa legyen a fizetésük. Ez a rezidensek esetében havi nettó kétszázezer forintot jelentene. Ha követeléseiket az év végéig nem teljesítik, akkor január elsején aktiválják a letétbe helyezett felmondásokat, így - tekintettel a felmondási időre - márciusban több ezer orvos távozhat.