Magyar Nemzet: 2040-ben feloldják a Szilvásy-ügy államtitkait

Vágólapra másolva!
Szilvásy György védőjére hivatkozva azt írja a Magyar Nemzet szombati száma, hogy a Szilvásy-üggyel kapcsolatos, eredetileg 2089-ig titkosított dokumentumok már csak 2040-ig titkosak.
Vágólapra másolva!

2089 helyett 2040-ben kerülhetnek nyilvánosságra a Szilvásy-üggyel kapcsolatos, államtitokká minősített eljárás részletei - írja a szombati Magyar Nemzet a kémkedéssel gyanúsított Szilvásy György védőjére hivatkozva. Sebes Péter azt mondta a lapnak, hogy az eljáró katonai ügyésztől kapta az információt.

Bár a cikkből nem derül ki egyértelműen, feltehetően a Szilvásy-ügy miatt összehívott parlamenti nemzetbiztonsági bizottság július 4-i ülésén elhangozottakra vonatkozik a titkosítás időtartalmának csökkentése. Az akkori ülésen a bizottság elnöke, az MSZP-s Vadai Ágnes azt mondta, nevetséges dolgokkal gyanúsítják Szivásyt és a polgári titkosszolgálatok két korábbi vezetőjét. A bizottság fideszes alelnöke, Gulyás Gergely pedig azt mondta, az ellenzék politikai ügyet akar kovácsolni a helyzetből. Az ülés jegyzőkönyvét 2089-ig titkosították.

A volt titokminisztert pénteken ismét kihallgatták a Budapesti Katonai Ügyészségen. Szilvásy Györgyöt július elején vették őrizetbe, a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa azonban szabadlábra helyezte. Az elsőfokú bíróság döntését a másodfokú bíróság helybenhagyta, az indoklást viszont még nem ismeri sem a gyanúsított, sem az ügyvéd.

Galambos Lajost, a polgári elhárítás volt vezetőjét kémkedéssel, Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját pedig bűnpártolással gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség.