Álrendőröket, álorvosokat, trükkös tolvajokat fogtak el a rendőrök Budapesten

Vágólapra másolva!
Idősek otthonából loptak el értékeket, több millió forintot csaltak ki emberektől szeretteik külföldi gyógyítására, és autók kerekeit szúrták ki, majd rabolták ki a sofőröket álrendőrök, álorvosok és trükkös tolvajok. Az elkövetők ellen eljárás indított a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Álrendőröket, álorvosokat és trükkös tolvajokat fogtak el a fővárosban. A közelmúltban négyen kerültek előzetes letartóztatásba azért, mert magukat rendőrnek kiadva bejutottak idős emberek otthonába, ahonnan értékeket, ékszereket, pénzt tulajdonítottak el - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) BRFK gazdaságvédelmi főosztályának vezetője. Ezt az ügyet presztízskérdésként kezelték, hiszen az ilyen esetek rombolják leginkább a rendőri fellépésbe vetett bizalmat - tette hozzá Berár Iván.

Az elkövetők többnyire arra hivatkozva jutottak be az idős sértettek lakásába, hogy ott korábban bűnözők jártak, ezért szeretnék megszemlélni, lefényképezni a tulajdonos értékeit, és közben lopták meg áldozataikat. A tolvajokat forró nyomos üldözés során a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) segítségével sikerült elfognia a BRFK-nak.

Egy másik elkövetői csoport ellen azért indult eljárás, mert több millió forintot csaltak ki emberektől külföldön megbetegedett szeretteik gyógyítása, hazaszállítása ürügyén. Idén a fővárosban mintegy negyven ilyen jellegű bűncselekmény történt.

Egy harmadik bűnbanda pedig mintegy félszáz sértettet károsított meg úgy, hogy egy motoros speciálisan erre a célra kialakított csizmájával a forgalomban a kiszemelt sofőr autójának kerekét kiszúrta, majd a megállásra kényszerült áldozat értékeit a banda többi tagja ellopta a járműből. Az elkövetőknek még arra is volt gondjuk, hogy olyan 50-60 év körüli férfiakat válasszanak áldozatul, akik várhatóan hozzáfognak a kerékcseréhez, de a tolvajokat gyalog nem tudják utolérni.