Eljárhat az amerikai bíróság a holokauszt-túlélők MÁV ellen indított perében

Vágólapra másolva!
Amerikai bíróság lefolytathatja azt a pert, melyet holokauszt-túlélők kezdeményeztek a MÁV ellen tavaly februárban, erről a chicagói bíróság döntött hétfőn. Közel száz ember mintegy 46 milliárd forintnyi összeget követel a MÁV-tól fosztogatás és népirtásban való közreműködés miatt.
Vágólapra másolva!

Van joghatósága egy Illinois állambeli bíróságnak azon per lefolytatására, amelyet holokauszt-túlélők kezdeményeztek a MÁV ellen tavaly februárban - mondta ki hétfőn az amerikai bíróság.

A MÁV elleni keresetet 95 ember nevében nyújtották be. A felperesek - túlnyomórészt a holokauszt áldozatainak izraeli és egyesült államokbeli lakhellyel rendelkező hozzátartozói - 240 millió dollár (mintegy 46 milliárd forint) vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. Szerintük a MÁV "tudatosan biztosított" szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba. Ezenkívül a MÁV megfosztotta az áldozatokat értékeiktől.

A Courthouse News peres ügyekről szóló amerikai internetes lap írása szerint a magyar vasúttársaság a magyar kormány közbenjárását is kérte az ügyben, emellett több okra hivatkozva is elutasította a per megindítását. A beszámoló szerint a MÁV a szuverenitására hivatkozott, arra, hogy az amerikai bíróságnak nincs felette joghatósága. A társaság érveit a bíró, Samuel Der-Yeghiayan nem fogadta el.

A bíró szerint az államok alapesetben immunitást élveznek, így az amerikai törvények általában nem teszik lehetővé amerikai bíróság számára, hogy külföldi állam vagy valamely intézménye fölött ítélkezzen, de ez alól vannak kivételek. Ilyen kivétel például a kisajátítás vagy a fosztogatás, amely a nemzetközi jogba ütközik. Ebben az esetben akkor is van joga ítélkezni amerikai bíróságnak, ha az áldozat és a tettes is magyar - tette hozzá a bíró, aki elutasította a MÁV azon érvelését is, mely szerint a magyar bíróságok is biztosítják a megfelelő fórumot az ügyben. Szerinte a felperesek kevéssé lennének képesek fellépni egy magyar bíróságon.

A holokauszt-túlélőknek a MÁV elleni chicagói kártérítési peréhez kapcsolódva tavaly március 25-én több bank, köztük magyarországi pénzintézetek ellen is nyújtottak be keresetet, valamint legalább háromszáz azonosított vészkorszaktúlélő nevében benyújtottak keresetet Washingtonban is tavaly október 22-én a magyar állammal, illetve a MÁV-val és a Rail Cargo Hungariával (a MÁV Cargo jogutódjával) szemben azzal a váddal, hogy a második világháború idején együttműködtek a nácikkal a zsidók kiirtásában.