Elnézést kért ügynökmúltja miatt Balatonfüred volt polgármestere

Vágólapra másolva!
Simon Károly közleményben tudatta, hogy lemond minden, a volt polgármesterséghez köthető kitüntetéséről, a többi között a 2008-ban kapott díszpolgári címéről is. A volt MDF-es politikus, válogatott vitorlázó elnézést kért az ügynökmúltja miatt.
Vágólapra másolva!

Elnézést kért Simon Károly, Balatonfüred 1990 és 1994 közötti MDF-es polgármestere, a város díszpolgára az ügynöki múltjáért. Nyilatkozatában, amelyet a füredi önkormányzat internetes oldala közölt, többek között kijelentette, elismeri, hogy igaz a nyilvánosságra hozott ügynökmúltja, és valósak a napvilágot látott dokumentumok.

Simon Károly kitért arra is, hogy hibásan döntött 1990-ben, amikor közéleti szerepet vállalt, de az ebbéli tevékenységéhez köthető minden kitüntetéséről és funkciójáról lemond. Közlése szerint a történteket "tiszta szívből megbánta és sajnálja". Simon Károly lemondott díszpolgári címéről, amelyet 2008-ban kapott. Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred jelenlegi polgármestere, országgyűlési képviselő elfogadta a lemondást. Bóka István az önkormányzat közleményében azt írta: "akiket akkor belekényszerítettek egy rendszerbe, most megbélyegezzük, akik azonban azt a rendszert működtették, még mindig szabadon mászkálhatnak".

Az önkormányzat közleményében olvasható az is, hogy az 1932-ben született Simon Károlyt Sulyok Péter fedőnévvel szervezték be 1961-ben, majd két és féléven át dolgozott ügynökként. Az 1960-as években válogatott vitorlázó volt, majd a füredi hajógyár főmérnöke lett, 1990-ben pedig a város polgármesterévé választották.

Ügynökmúltjáról egy internetes oldal hozott nyilvánosságra nemrég dokumentumokat annak apropóján, hogy a Duna Televízióban portréfilmet tűztek műsorra, amelyben Simon Károlyt mint közismert vitorlázót mutatták be.