Most fizeti ki a kormány a tűzoltók 2009-ben megítélt túlóradíjait

Vágólapra másolva!
Több mint hétmilliárd forintot csoportosított át a kormány a Miniszterelnökségtől az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak egy a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint. A pénztből - mint kiderült - a tűzoltók elmaradt, a bíróság által 2009-ben megítélt pótlékait fizetik ki.
Vágólapra másolva!

7103 millió forint csoportosított át a kormány a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedések fejezetéből az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF). A hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendelet indoklást nem fűzött az intézkedéshez.

Mester Dávida Belügyminisztérium sajtófőnök-helyettese az [origo] megkeresésére azt írta, hogy az összeg az elmaradt tűzoltó túlórapénzek és ezek járulékainak kifizetésére szolgál.

Az OKF a sajtófőnök-helyettes magyarázata szerint szakmai felügyelő szervként veszi fel a kapcsolatot a tűzoltóságokat jelenleg üzemeltető önkormányzatokkal, és utalja át részükre még az idén a Legfelsőbb Bíróság által már 2009-ben jogerősen megítélt összegeket.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének tagjai évekkel ezelőtt 81 városban indítottak pereket azért, hogy 2004. május 1-től, vagyis az uniós csatlakozás időpontjától fizessék ki nekik az EU-s szabályozás szerint a túlmunkát.

Gyenesei István akkori önkormányzati miniszter már 2008 őszén azt mondta, hogy kifizetnék a tűzoltók túlóráit, de a kormánynak meg kell várnia a Legfelsőbb Bíróság (LB) egységes álláspontját.

Az LB 2009 májusában hozta meg jogegységi döntését, miszerint a tűzoltóknak jár a díj a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálati idejükért

A szakszervezetek akkor a mostaninál többre, 10 milliárd forintra becsülték az elmaradt túlóradíjak összegét.