Orkánt hozott és lefagyasztott egy erőművet a szerdai vihar

viharkár, villámcsapás miatt gyulladt ki egy családi ház
Vágólapra másolva!
Az ország több pontján volt heves esőzés szerdán délelőtt, a hőmérséklet sokat hűlt a keddihez képest, az ország keleti részén narancssárga riasztás van érvényben a várható újabb viharok miatt. Üzemzavar miatt leállt szerda délelőtt a Mátrai Erőmű két blokkja. Az eső és a szél fennakadást okozott a vasúti közlekedésben is, Balatonalmádiban pedig kidöntött egy falat.
Vágólapra másolva!

A nagy mennyiségű eső és a heves zivatarok miatt narancssárga riasztást adott ki az ország keleti részére szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Pest megye térségében késő délelőtt citromsárgára, első fokúra mérsékelték a riasztást. Észak- és a Dél-Alföldön, a Közép-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon még citromsárga riasztás van érvényben, a nagy mennyiségű csapadék és a viharos erősségű szél miatt. Az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint azonban az ország keleti felében másodfokú riasztást is elrendelhet a meteorológiai szolgálat.

Észak-Magyarországon a heves zivatarokban rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több csapadék, néhol nagyméretű jég is hullhat. Eleinte Heves és Nógrád megyében, majd a déli óráktól főként a régió keleti részén óránkénti 80-90 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet. Az OMSZ előrejelzése szerint délelőtt az Észak-Alföldön, főként Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szél erőssége több helyen meghaladhatja az óránkénti 70 kilométert. Délutántól az ország több pontján kell intenzív zivatarokra számítani.

Az ország nyugati felében szerdán a keddinél hűvösebb idő várható, de keleten, délkeleten még 30 fok körül alakulnak a maximumok, a legmelegebb időre a Tiszántúlon lehet számítani. Csütörtökön csaknem 10 fokot esik a hőmérséklet, ekkor már országszerte csak 18-23 fok lehet. Borongós, csapadékos időre van kilátás, több helyen ekkor is lehetnek még hevesebb zivatarok (hosszabb távú előrejelzést itt olvashat).

A térségben kitört vihar megrongálta a villamos vezetékeket, ezért a Mátrai Erőmű nem tudta eljuttatni az áramot a felhasználókhoz - mondta Korcsog Béla, a társaság médiareferense. Az erőmű III-as és a IV-es blokkja a viharban leállt, az azokhoz kapcsolódó gázturbinás áramtermelő egységekkel együtt. A hat lignittüzelésű és két gázturbinás blokk közül az I-es és a II-es, blokk karbantartás miatt eleve nem működött.

Késtek és leálltak vonatok

A viharok több vasútvonalon okoznak fennakadásokat, késéseket a vonatok közlekedésében. A Mávinform által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon, Dombóvár és Godisa között fa dőlt a felső vezetékre. Döbrököz és Kurd, valamint Kurd és Szakály-Hőgyész között vízátfolyások miatt csökkenteni kellett a vonatok sebességét.

A Budapest-Kelebia vasútvonalon, Kiskőrös állomáson leszakadt a felső vezeték. Pirtó és Soltvadkert között pedig fa dőlt a pályára, ezért az utasokat Csengőd és Kiskunhalas között vonatpótló autóbuszok szállítják. Ezeken a szakaszokon az erre közlekedő vonatok utasai átlagosan ötven-száz perces késésre számíthatnak. A MÁV Zrt. és a tűzoltóság szakemberei a felső vezeték helyreállításával és a fák eltakarításával előreláthatóan dél körül végeznek - olvasható a közleményben. Fakidőlések miatt korábban Godisa és Komló között Mecsekpölöskénél, valamint Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között állt a vasúti forgalom, de ezeket a vonalakat már megtisztították.

Orkán és leomlott támfal

Óriási vihar vonult végig Bács-Kiskun megyén, Kecskeméten az orkánerejű szél szerda délelőtt fákat döntött ki, a városban tele vannak letört ágakkal az utcák, a tűzoltókat fakidőlésekhez hívják. Az MTI Baja, Kiskunhalas, Soltvadkert, Kiskunfélegyháza térségéből is közlekedési nehézségekről kapott információt. Kecskeméten negyedóra alatt átvonult a vihar első hulláma, de egyelőre nem lehet információt szerezni a károkról, a mobiltelefon-hálózatok ugyanis nem működnek a város környékén.

Balatonalmádiban leomlott egy támfal a rendkívüli esőzés miatt a Dózsa György utcában az MTI szerint. A falomlás miatt megsérült a gázvezeték. Az utcát lezárta a rendőrség, megkezdték a gázvezeték javítását, a szolgáltatás helyreállítását. A helyi katasztrófavédelmisek szerint a szerda hajnali és reggeli felhőszakadás miatt a Malomvölgyi út mentén lévő patak kiöntött, a víz több kertet és pincét elárasztott. A tűzoltók mintegy 20-25 háznál szivattyúzzák a vizet.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Megcsúszott támfal Balatonalmádiban. A viharról készült további képekert kattintson a fotóra!

Bács-Kiskun megye északi részén tombolt a vihar délelőtt, a tűzoltók számos településen még mindig dolgoznak. Összesen százhúsz esetben okozott károkat az erős szél Bajától Kecskemétig, személyi sérülés nem történt. Főleg fákat döntött ki és ágakat szakított le a vihar, de Kiskunfélegyháza környékén lángra kapott az erdő aljnövényzete is.

Évek óta nem tapasztalt károkat okozott a jégeső kedden a villányi hegyközség és Nagyharsány területén, ahol a szőlőtermelők emiatt átlagosan 15-20 százalékos terméskiesésre számíthatnak. Spiegel Zsolt, a villányi hegyközség hegybírája szerdán az MTI-nek azt mondta: a felmérés még tart, de az már most elmondható, hogy bár a kedden este heves széllel és esővel érkező jég nem okozott végzetes pusztítást. A gazdák kára elérheti a hektáronkénti 200 ezer forintot.

177 riasztás volt a keddi viharok miatt

Kedden, éjfélig országszerte 177 riasztás érkezett a tűzoltókhoz viharkárok miatt, de senki nem sérült meg - közölte az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerda reggel az MTI-vel. Leginkább az erős széllökések okoztak gondot. A tűzoltóknak 158 alkalommal kellett kidőlt fákat, letört faágakat eltávolítaniuk, 12 épületben keletkezett kár, több helyen a kémények sérültek meg, további hat esetben pedig vizet kellett szivattyúzniuk.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
Kidőlt fát darabolnak a tűzoltók Budapest XIX. kerületében. További képekért kattintson!

A legtöbbször Budapesten, Pest és Baranya megyében riasztották a tűzoltókat. Ferihegyen, a Liszt Ferenc repülőtéren mintegy egy órán át a forgalmat is leállították a vihar miatt - tette hozzá az OKF szóvivője. A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője azt közölte, hogy a fővárosban kedd estétől szerda reggel hét óráig negyven esetben riasztották a tűzoltókat a vihar miatt.

A legtöbbször fakidőlés miatt kellett kivonulniuk, de volt olyan ház is, amelyből az egy méter magasan álló vizet kellett kiszivattyúzniuk. A XVI. kerületben egy családi házba villám csapott, emiatt a tetőszerkezete részben leégett, de senki nem sérült meg. A tűzoltóknak a XVI., a XVII., a XVIII. és a XIX. kerületben volt a legtöbb munkájuk a vihar miatt.

A Veszprém megyei Ősiben villám csapott egy épületbe, a tűzoltóknak sikerült este tízre eloltani a tüzet, de az ott lévő állatok elpusztultak.