A Külügyminisztériumban Grúzia már Georgia

Vágólapra másolva!
A diplomáciai érintkezésben Grúzia helyett már a Georgia elnevezést használja a Külügyminisztérium. A Földrajzinév-bizottság tudomásul vette az új gyakorlatot, de szerinte nem indokolt a már meghonosodott Grúzia elnevezés megváltoztatása.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztérium a magyar-grúz diplomáciai érintkezésben már a Georgia elnevezést használja - derül ki Martonyi János külügyminiszter képviselői interpellációra adott válaszából.

Puskás Tivadar (KDNP) és Kupper András (Fidesz) július közepén azt kérte a külügyminisztertől: tegyen lépéseket azért, hogy Grúzia helyett Magyarországon is a Georgia elnevezés váljon hivatalossá és széles körben használatossá. Martonyi János válaszában közölte: Grúzia már 2009. június 12-én kezdeményezte a Külügyminisztériumnál, hogy Magyarország - legalább a hivatalos kommunikáció szintjén - változtassa meg az orosz nyelvi közvetítéssel meghonosodott Grúzia elnevezést Georgiára.

Grúziát minden nemzetközi szervezetnél, így az ENSZ-nél is Georgia néven jegyezték be hivatalosan, ettől a gyakorlattól csak néhány állam, köztük Magyarország tér el.

A külügyi tárca az ügyben állásfoglalást kért a Földrajzinév-bizottságtól és a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől. A bizottság 2009-ben két alkalommal is úgy foglalt állást, hogy nem indokolt a magyar nyelvben már meghonosodott Grúzia elnevezés megváltoztatása, és az MTA Nyelvtudományi Intézete is hasonló álláspontot képviselt.

A Külügyminisztérium a georgiai fél ismételt kérései után viszont arról tájékoztatta a Földrajzinév-bizottságot: a tárca szempontjából nincs akadálya a Georgia/georgiai elnevezések használatának. A bizottság közölte, hogy tudomásul veszi a minisztérium gyakorlatát, de megjegyezte, a korábbi bizottsági döntéseket érvényesnek tekinti.

Martonyi János az interpellációra válaszolva elmondta: ahhoz, hogy az új elnevezés a köznyelvben is széles körben meghonosodjon, az illetékes magyar szervek döntésére és népszerűsítő munkája is szükség van.

A grúz kormány június végén ismét azt kérte az országoktól, amelyek az oroszos alakot, a Grúziát használják, térjenek át a Georgia alak használatára. A grúz külügyminisztérium szerint Dél-Korea hamarosan módosít az elnevezésen, míg például Japán, Lengyelország és a balti államok továbbra is a Grúzia alakot használják.

A grúz kormány az után kezdte el ismét nyomatékosabban követelni a Grúzia alak elhagyását, hogy az ország nem egészen három éve néhány napos háborút vívott Oroszországgal. A két szomszédos ország között azóta sem állt helyre a diplomáciai viszony.

Európa nem szláv nyelveinek többségében Georgia a kaukázusi ország neve. A XIX. századi magyar szövegekben a Georgia és a Grúzia alak is fellelhető. A grúz nyelvben Szakartvelo a kaukázusi ország neve. Ezt az alakot "minden grúzok atyja", a legenda szerinti államalapító, Kartlosz nevéből származtatják.