Csalás és közokirat-hamisítás gyanújával vették őrizetbe Tiszabő polgármesterét

2011.07.21. 18:03

Fiktív adásvételi szerződések megkötése után igényeltek a gyanú szerint több millió forintos állami támogatást a tiszabői lakásmaffia tagjai. Az ügyben eddig tizenketten vannak előzetes letartóztatásban, a település jegyzője után csütörtökön Tiszabő polgármesterét is őrizetbe vették.

Őrizetbe került Tiszabő független polgármestere a Tisza menti faluban szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal elkövetett csalás ügyében - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az érintettet többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítják, a bíróság pénteken dönt előzetes letartóztatásáról.

Közel kétszáz fiktív ingatlan-adásvételi szerződést kötöttek meg 2005 és 2009 között  a gyanúsítottak, akik különböző összegű, de több millió forintos tételű szociálpolitikai támogatást is igényeltek. Az ingatlanokat megvásárló vevőknek az esetek nagy részében szándékukban sem állt a támogatással megvásárolt lakóházakba beköltözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel. A bűncselekményekkel az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alatta maradt - sokszor a tizede volt - az adásvételi szerződésen feltüntetett értéknek. A több gyermeket nevelőket - akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra - tiszabői emberek keresték fel helyben, illetve az ország több más településén. Az illetők a rászorultaknak a támogatás "elintézését" ígérték, és házhoz jutással kecsegtették őket. A legtöbbször azonban egyszerűen azt közölték velük: mivel pénzhiányuk miatt úgysem tudnák igénybe venni a "szocpolt", ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatást eltették.

A "szocpolos" ügyben jelenleg tizenkét ember van előzetes letartóztatásban, főként azok, akik leginkább  haszonélvezői lehettek a 400 millió forint kárt okozó csalássorozatnak. A gyanúsítottak száma 271, ebbe a körbe beletartoznak ugyanis a szervezők mellett az eladóként, illetve vevőként szereplők is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kismértékben ugyan, de részesültek. Július elején a tiszabői polgármesteri hivatal jegyzője került előzetes letartóztatásba, feltehetően azért, mert a fiktív adásvételi szerződésekhez hivatalból neki kellett igazolnia, hogy a kialkudott vételár a helyi lakáspiaci árakkal szinkronban van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK